شهرهای بزرگ در سراسر جهان جذابیتهای فراوان و گوناگونی دارند. جاذبههایی که آنها را از دیگر شهرهای هر کشوری جدا کرده و متفاوت میسازد. از جمله این جاذبهها خیابانهای غذا هستند که در آنها کافهها و رستورانهای مختلف وجود دارند. در این مقاله با سفرهای پایتخت همراه باشید تا به معرفی بزرگترین خیابان غذا در شرق تهران یعنی گذر برکت بپردازیم.
قدری درباره شهر تهران
اما شاید بهتر باشد پیش از آن که به معرفی گذر برکت در تهران بپردازیم قدری درباره خود این شهر به عنوان پایتخت کشورمان، جایی که این خیابان غذا در آن واقع شده بدانیم. تهران، پایتخت ایران، بزرگترین و پرجمعیتترین شهر کشور به شمار میرود.
شهری که به مدت بیش از ۲۰۰ سال به عنوان پایتخت انتخاب شده و بیشتر تصمیمهای مهم اداری، اجرایی و سیاسی در آن گرفته میشود. تهران با مساحت ۷۳۰ کیلومتر مربع، قلب تپنده ایران به حساب میرود و بسیاری از جنبههای اقتصادی، فرهنگی، علمی و سیاسی کشور متاثر از فعالیتهای آن است.
جاذبه های تهران
خیابانهای غذا همچون گذر برکت در تهران تنها جاذبه آن نیستند. این شهر میزبان برنامهها و همایشهای فرهنگی، سیاسی، ورزشی، آموزشی، علمی و هنری فراوانی در فصول و زمانهای مختلف است.
تهران همچنین جاذبههای متعدد تاریخی، فرهنگی، ورزشی، هنری، فرهنگی و طبیعی گوناگونی را در خود جای داده و بسیاری از افراد از شهرهای دیگر برای نزدیک بودن به این امکانات و جاذبهها به تهران مهاجرت میکنند.
علاوه بر این تهران یکی از پنج مقصد برتر گردشگری ایران است و بازارهای سنتی و مدرن و مراکز خرید بسیاری با محصولات متنوع در آن وجود دارند. در ادامه با سفرهای پایتخت همراه باشید تا قدری بیشتر درباره گذر برکت که یکی از جاذبه های تهران به حساب میرود، بدانیم.
خیابان غذا چیست؟
قبل از آن که درباره گذر برکت در شرق تهران که یکی از خیابانهای غذا در پایتخت به شمار میرود صحبت کنیم بهتر است کمی با مفهوم خیابان غذا به صورت کلی آشنا شویم.
همانطور که شاید بدانید خیابان غذا به راستهای گفته میشود که در آن دکهها و کافهها و رستورانهای گوناگونی با غذاهای مختلف بومی و غیر بومی سرو میشود و مردمی که در حال گذر از خیابان و پیادهروی هستند به راحتی میتوانند از این غذاها خریداری کرده و نوش جان کنند.
در واقع میتوان گفت امروزه خیابانهای غذا از جمله مهمترین جاذبههای گردشگری هر شهری به حساب میروند و نقش مهمی در معرفی فرهنگ غذایی هر سرزمینی به گردشگران ایفا میکنند. تا جایی که اصطلاح غذاهای خیابانی امروزه در دنیا در حال گسترش است و حرفهای مهم به حساب میرود.
آشنایی با تاریخچه خیابان های غذا
فرهنگ فروش و ارائه غذا در خیابانهای بسیاری از کشورهای جهان قدمتی طولانی دارد و حتی میتوان گفت هر غذای خیابانی و استریت فود، علاوه بر این که راهی برای امرار معاش بخشی از افراد جامعه است اغلب از نظر فرهنگی، منعکسکننده فرهنگ محلی و سنتی کشور خود است.
اگر خیال میکنید که این خیابانهای پر از دکه و ماشینهای سیار فروش غذا همچون گذر برکت پدیدهای مدرن به حساب میرود باید بدانید که در اشتباهید.
چرا که رومیها هزاران سال قبل با فروش ماهیهای سرخکرده بر روی چرخدستیهای خود این کار هوشمندانه را آغاز کردند تا غذایی ساده را به سرعت در اختیار مردم قرار دهند.
قدری بیشتر درباره تاریخچه غذاهای خیابانی
اگر بخواهیم قدری بیشتر درباره تاریخچه گذرهای غذا همچون گذر برکت صحبت کنیم باید بگوییم که عثمانیها هم با اعلان حمایتی حکومتی از این کسب و کار جدید آن را در سراسر امپراتوری خود به ویژه در پایتختشان گسترش دادند و از آن سود خوبی به دست آوردند.
امروزه اگر به نقاط مختلف دنیا بروید ترکیهایها، هندیها، تایلندیها، مالزیاییها، امریکاییها، فرانسویها و بسیاری از مردمان جهان را خواهید دید که بازارهای بزرگی را در سراسر دنیا از آن خود کردهاند و گردشگران را برای چشیدن طعم خوراکیهای خیابانی خود از همه جا به سوی خود میکشانند.
چند سالی است که ردپای خیابانهای غذا در ایران هم پیدا شده و به سرعت مورد استقبال واقع شده است. با سفرهای پایتخت همراه باشید تا به معرفی گذر برکت این نمونه از خیابانهای غذا در تهران بپردازیم.
افتتاح گذر برکت در شرق تهران
همزمان با فرا رسیدن میلاد حضرت فاطمه زهرا (س) در تاریخ دی ماه ۱۴۰۲ اولین گذر غذا و گردشگری شرق تهران با عنوان «گذر برکت» افتتاح شد.
این گذر با حضور حسین نظری، معاون خدمات شهری و محیط زیست شهرداری تهران، فاطمه تنهایی، شهردار منطقه ۸، سعید بیگی، مدیرعامل شرکت ساماندهی صنایع و مشاغل شهر و امیر قاسمی، رئیس ستاد گردشگری شهرداری با هدف ارائه خدمات به ساکنین مناطق ۴، ۸، ۷، ۱۳، ۱۴ تهران شروع به کار کرد.
شهردار منطقه ۸ تهران اذعان داشته که این سازمان با همکاری شرکت ساماندهی صنایع و مشاغل شهر برای اولین بار در محدوده شرق تهران اقدام به طراحی گذر غذا و گردشگری با ۳۰ غرفه در بلوار شاهد کرده که ۲۷ غرفه آن به ارائه خدمات غذایی و ۳ غرفه آن به اقلام فرهنگی اختصاص دارد.
رعایت ملزومات بهداشتی در گذر برکت
شهردار منطقه ۸ درباره گذر برکت و با تأکید بر رعایت تمامی ملزومات بهداشتی و ایمنی در این پروژه تصریح کرده که با توجه به تجاربی که مدیریت شهری در راهاندازی گذرها داشته، مکانسنجی فضای این گذر در مجاورت بوستان در نظر گرفته شده تا امکان استفاده امن خانوادهها و کودکان از آن فراهم شود.
در این راستا بهسازی نیمکتها و سرویس بهداشتی بوستان، تأمین نور و فضای پارکینگ در این گذر برای تسهیل استفاده شهروندان در نظر گرفته شده است. همچنین این گذر به فاضلاب شهری متصل است و موارد محیطزیستی هم در گذر برکت رعایت شده است.
نظارت بر گذر برکت
شهردار منطقه ۸ درباره چگونگی نظارت بر گذر برکت گفته است که طی هماهنگی با شرکت ساماندهی، کیوسکهایی که در ابتدا و انتهای گذر تعبیه شده، نظارت کافی در رابطه با ساعات کاری و امنیت و آسایش مجاوران در این گذر لحاظ شده است.
همچنین سعید بیگی مدیرعامل شرکت ساماندهی صنایع و مشاغل شهر با اشاره به این که هدف اولیه گذرهای گردشگری رونق گردشگری و آوردن نشاط و سرزندگی در شهر است از رعایت استانداردهای لازم در این گذر از جمله نظاممند بودن فعالیت غرفهها و ارائه خدمات در ساعات کاری مشخص خبر داده است.
هدف از برپایی گذر برکت
مدیرعامل شرکت ساماندهی صنایع و مشاغل شهر درباره برپایی سومین گذر با ارائه خدمات مشخص در شهر تهران یعنی گذر برکت اذعان داشته که هدف از ارائه خدمات به شهروندان در قالب گذرها حل چالشها و موضوعاتی است که مدیریت شهری با آنها مواجه است.
از جمله این چالشها میتوان به فضاهای مرده و ناامن و بدون استفاده در سطح شهر اشاره کرد که با این بازطراحی زنده شده و توسعه پیدا خواهند کرد.
گذر برکت پیش از تبدیل شدن به گذر برکت
جالب است بدانید که سعید بیگی با بیان این موضوع که قبل احداث گذر برکت، این مکان از جمله مکانهای بیدفاع شهری بود، گفته که بسیاری از همسایگان در گذشته در تماس با شهرداری از ناامنی این فضا اظهار نارضایتی داشتهاند.
در حقیقت این فضا با احداث گذر گردشگری برکت زنده شده و به نوعی یک تهدید تبدیل به فرصت شده است.
این مسئول با اشاره به این که در گذر گردشگری برکت ۲۷ غرفه غذا و ۳ غرفه هم برای موضوعات فرهنگی و فروش کتاب در نظر گرفته شده، اضافه کرده بهرهبردار گذر برکت به واسطه اینکه این گذر رونق بگیرد، همچنین برای پرداخت کرایه غرفه ۵۰ درصد تخفیف در ۶ماهه اول کارشان در نظر گرفته است.
معرفی غرفه های گذر برکت
اما شاید بخواهید بدانید گذر برکت دارای چه غرفههایی است؟ این گذر که با نام گذر شاهد هم شناخته میشود چرا که در بلوار شاهد منطقه ۸ تهران (تهرانپارس) واقع شده دارای ۲۹ غرفه است که شامل ۲۲ غرفه اغذیه فروشی، ۱ غرفه صنایع دستی، ۴ غرفه سوغاتی و ۲ غرفه عرصه محصولات فرهنگی میشود.
گذر برکت دقیقاً در کجا قرار دارد؟
همانطور که پیشتر اشاره کردیم گذر برکت در بلوار شاهد در منطقه ۸ تهران یعنی محله تهرانپارس واقع شده و برای دسترسی به آن میتوانید از ایستگاه متروی تهرانپارس یا دیگر وسایل حمل و نقل عمومی استفاده کنید.
این گذر از نظر موقعیت جغرافیایی در نزدیکی شهر بازی و اسکیت امید شرق، صنایع تولیدی نظری، تالار پذیرایی داریوش، مجلس آرا، فروشگاه اکرام کالا و فستفود کنجد قرار گرفته است.
آدرس دقیق گذر برکت: تهران، تهرانپارس، جاده دماوند، خیابان خاله اقلی، کنارگذر شاهد، بوستان سحر
ساعت کاری گذر برکت: همه روزه از ۱۲ ظهر تا ۱۲ شب
معرفی خیابان های غذای دیگر در تهران
اما شاید بخواهید بدانید چه خیابان های غذا در تهران وجود دارند که بتوانید از آنها هم دیدن کنید. گذر سی تیر با ۳۸ دکه غذایی، گذر باب همایون در ضلع جنوبی میدان امام خمینی و گذر خیابان اجتماعی با ۱۴ غرفه اغذیه فروشی از این جمله هستند.
جمع بندی
در این مقاله از سفرهای پایتخت به معرفی یکی از محبوبترین خیابانهای غذا در تهران یعنی گذر برکت پرداختیم که اگر اهل شکم گردی و خوردن غذاهای خیابانی و پرسهزنی در شهر هستید نباید بازدید از آن را از دست بدهید.
سؤالات متداول
گذر برکت چگونه خیابانی است؟
این گذر یک خیابان گردشگری غذا است که در آن غرفهها و کافه رستورانهای مختلفی قرار دارند.
گذر برکت کجا واقع شده است؟
گذر برکت در بلوار شاهد در منطقه ۸ تهران یعنی محله تهرانپارس واقع شده است.
چگونه به گذر برکت برویم؟
با استفاده از وسایل حمل و نقل عمومی همچون مترو و اتوبوس به راحتی میتوانید خود را به این گذر برسانید.
ساعت کاری گذر برکت چیست؟
این گذر از ساعت ۱۲ ظهر تا ۱۲ شب مشغول به کار است.