آشنایی با خوش طعم ترین غذاهای اصفهان

پربازدیدترین ها

گردشگری 25 فروردین ، 1404 5 دقیقه
غذاهای سنتی اصفهان - الی گشت

یکی از دیدنی‌ترین و تاریخی‌ترین و پرجاذبه‌ترین شهرهای کشور که به نصف جهان معروف است شهر زیبای اصفهان است. این شهر به قدری ویژگی‌های منحصر به فرد و عناصر فرهنگی جذابی را در خود جای داده که اغلب گردشگران خارجی آن را به عنوان مقصد اصلی خود در ایران برمی‌گزینند.

اما اگر تمام جاذبه های اصفهان را ببینید ولی از غذاهای اصفهان نچشید نمی‌توانید بگویید که به اصفهان سفر کرده‌اید. خوش‌طعم‌ترین و لذیذترین غذاهایی که هر ذائقه‌ای را راضی می‌کند. در این مقاله با سفرهای پایتخت همراه باشید تا شما را بیشتر با این غذاها آشنا کنیم.

آشنایی با فرهنگ غذایی اصفهان

همان‌طور کف گفتیم اصفهان، در دوران صفوی به عنوان پایتخت ایران، مرکز تجمع فرهنگ‌ها و هنرهای مختلف بوده و این موضوع بر فرهنگ غذایی و تنوع غذاهای اصفهان تأثیر به سزایی داشته است. در حقیقت باید گفت غذاهای اصفهان با الهام از ترکیبی از سنت‌های محلی و تأثیرات بین‌المللی، در طول قرون متمادی تکامل پیدا کرده‌اند.

از خورش‌های غنی و پر طعم تا نان‌ها و شیرینی‌های سنتی، هر یک از این غذاها قصه‌ای از فرهنگ و تاریخ را روایت می‌کنند. اصفهان به دلیل موقعیت جغرافیایی و اقلیم کویری خود از روزگاران گذشته تا به امروز با طیف وسیعی از مواد غذایی اولیه روبرو بوده.

انواع غذاهای اصفهان

غذاهای این خطه در بیشتر موارد به دو بخش تقسیم می‌شوند. یا همچون آبگوشت هستند و نان را در آن‌ها ترید (تلیت) می‌کنند یا حالت حلیمی دارند و ترکیب خوشمزه‌ای از گوشت دنده یا گردن با حبوبات هستند که با هم کوبیده می‌شوند و در بیشتر مواقع با نان و سبزی خوردن تازه سرو می‌شوند.

 تعداد معدودی آش هم در شهر اصفهان طبخ می‌شود که باز هم نقش گوشت در آن‌ها بسیار پر رنگ است. از غذاها که بگذریم به معروف‌ترین دسر این شهر یعنی خورشت ماست می‌رسیم که ماده اولیه آن ماست و گوشت تازه گوسفندی است.

در مجموع باید گفت اساس آشپزی در شهر اصفهان گوشت است، به این خاطر که اقلیم مناسب است و دام‌ها در شرایط خوبی رشد می‌کنند و گوشت‌های لذیذی دارند. کباب گلپایگانی سند محکمی برای این موضوع است.  

غذاهای اصفهان

آشنایی با مشهورترین و خوشمزه ترین غذاهای اصفهان به همراه طرز پخت

حالا که قدری با شهر اصفهان و فرهنگ غذایی آن آشنا شدیم بهتر است برویم به سراغ بحث اصلی این مقاله یعنی معرفی مشهورترین و خوشمزه‌ترین غذاهای اصفهان. همان‌طور که گفتیم این خطه از تنوع غذایی زیادی برخوردار است و فرهنگ غذایی آن در طول سال‌های متمادی شکل گرفته است.

مشهورترین غذای سنتی اصفهان بریانی است. غذاهای دیگری همچون اشکنه، کاله جوش، اماج، کاچی، گوشت و لوبیا، گوشت و عدس، قیمه ریزه، سرگنجشکی، پلوماش، ماشازردک، تاس کباب، یخمه ترش، یخمه لوبیا، کوفته باقالی، کباب مُشتی، ماشا قمری، حلیم بادمجان، خورش ماست، نخوداب غوره، شوربا، آش آلوچه و شله بریان زیره از دیگر غذاهای سنتی استان اصفهان به شمار می‌روند.

در ادامه قصد داریم به صورت جداگانه به معرفی هرکدام از این غذاها، مواد تشکیل‌دهنده و طرز پخت آنها بپردازیم تا شما را به شناختی کامل از این غذاهای لذیذ برسانیم تا جایی که خودتان هم در خانه بتوانید آنها را درست کرده و نوش جان کنید.

۱. بریانی (بریونی)

از جمله معروف‌ترین و لذیذترین غذاهای اصفهان بریانی و یا همان بریونی است. غذایی که بهترین و خوشمزه‌ترین آن را باید در اصفهان بچشید. این غذا ظاهری شبیه به همبرگر دارد و از مخلوط گوشت گردن گوسفند، جگر سفید گوسفند، ادویه اصفهانی، پیاز، نمک و فلفل و زردچوبه تهیه می‌شود.

برای تهیه‌ی این غذای لذیذ باید ابتدا گوشت گوسفند و دنبه را به همراه پیاز، ادویه و آب طبخ کرد. همین مراحل را باید برای جگر سفید هم انجام داد. بعد از اینکه جگر پخت و آب آن تمام شد، باید آن را کمی تفت داد. مخلوط گوشت گوسفند و دنبه را هم بعد از پخت باید چرخ کنید و با کمی زعفران، نعنا خشک، نمک و فلفل یک بار دیگر چرخ کنید.

سپس مایه به دست آمده را به اندازه یک همبرگر، گرد کرده و داخل تابه سرخ کنید. در اصفهان برای پخت بریانی تابه‌های مخصوص وجود دارد؛ اما اگر دسترسی به این تابه‌ها ندارید، از ظروف معمولی هم می‌توانید استفاده کنید. بعد از سرخ شدن بریانی روی آن را با دارچین، خلال بادام و گردو تزیین و با نان سنگک، سبزی تازه و دوغ نوش جان کنید.

بریانی (بریونی) - غذاهای اصفهان

مواد اولیه بریانی

گوشت (سردست یا قلوه گاه گوسفندی) ۲۵۰ گرم – جگر سفید (گوسفندی) ۱۰۰ گرم – پیاز ۲ عدد – دنبه ۵۰ گرم – دارچین ۱ قاشق غذاخوری – زعفران (آبکرده و غلیظ) ۱ قاشق غذاخوری – گردو به میزان لازم – خلال بادام به میزان لازم – خلال پسته به میزان لازم – نعنا (خشک) به میزان لازم – نمک به میزان لازم – فلفل به میزان لازم – زردچوبه نصف قاشق چایخوری – نارنج به میزان لازم

طرز تهیه

برای تهیه این مورد از خوشمزه‌ترین غذاهای اصفهان ابتدا گوشت را شسته و با کمی از دنبه تفت دهید. سپس باقی مانده دنبه، ۱ عدد پیاز، ۴ عدد برگ بو، چند قاشق روغن و ۴ لیوان آب را داخل قابلمه‌ای بریزید و روی حرارت متوسط قرار دهید تا گوشت بپزد و نرم شود طوری که مقداری از آب گوشت در ظرف باقی بماند.

جگر سفید را شسته و خرد کنید و با ۲ لیوان آب، ۱ عدد پیاز خرد شده، چند قاشق روغن، مقداری نمک و فلفل داخل قابلمه‌ای بریزید و با حرارت متوسط بپزید، پس از اینکه پخت و آب آن تمام شد کمی با روغن یا کره تفت دهید سپس چرخ کنید و کنار بگذارید.

سپس مخلوط گوشت گوسفند و دنبه را هم بعد از پخت چرخ کنید و بعد با زعفران دم کرده، مقداری نعنای خشک، نمک و فلفل سیاه و سایر ادویه‌ها مخلوط و بار دیگر چرخ نمایید.

مرحله آخر

در مرحله آخر مایه بریانی را با دست به شکل همبرگر شکل دهید و روی آن مقداری پودر دارچین، خلال پسته یا بادام بگذارید و داخل قابلمه‌ای که چرب کرده‌اید قرار دهید تا کباب شود سپس برگردانید تا طرف دیگر هم برشته و کبابی شود.

 مقداری آب گوشت باقی مانده را روی نان بپاشید و بریانی را روی نان قرار دهید و با جگر سفید چرخ شده، گردوی خرد شده و جعفری تزیین و سرو کنید.

۲. حلیم بادمجان

می‌توان گفت هر کدبانوی ایرانی تجربه پختن این مورد از خوشمزه‌ترین غذاهای اصفهان یعنی حلیم بادمجان را دارد. این غذا بسیار خوش‌طعم است و با ترکیب برنج، گوشت، بادمجان، پیاز و نعنا داغ، کشک، نمک و فلفل پخته می‌شود. اما شاید برایتان جالب باشد که بدانید این غذا ریشه‌ای اصفهانی دارد.

طرز تهیه

برای طبخ حلیم بادمجان این مورد از خوش‌طعم‌ترین غذاهای اصفهان باید برنج را به قدری بپزید که وا برود. در مرحله بعد باید گوشت که بهتر است گوشت گردن باشد را هم بپزید. بادمجان‌ها را هم جدا سرخ کنید و بکوبید. بعد گوشت را اضافه کرده و دوباره بکوبید تا مخلوطی همگون به دست بیاید.

در آخر کشک را اضافه کنید و بعد از نیم ساعت حرارت دیدن آن را با نعنا و پیازداغ تزیین کنید. خوب است بدانید که معمولاً این غذا با نان سرو می‌شود.

حلیم بادمجان - غذاهای اصفهان

۳. قیمه ریزه نخودچی

قیمه ریزه نخودچی هم از جمله غذاهای اصفهان است که در گویش محلی به آن قیمه ریزه نخودچی و یا قرمزه نخودچی می‌گویند. این غذا از آن جمله غذاهای سنتی اصفهان است که با ترکیب گوشت و آرد نخودچی تهیه می‌شود.

 توجه داشته باشید که این غذا را نباید با کوفته نخودچی اشتباه گرفت زیرا بر خلاف کوفته که در طبخ آن از گوشت زیادی استفاده می‌شود، در قیمه ریزه نسبت آرد نخودچی و گوشت تقریباً برابر است و به همین خاطر بافت نرم‌تری دارد.

قیمه ریزه نخودچی - غذاهای اصفهان

طرز تهیه

برای طبخ این مورد از غذاهای اصفهان ابتدا مایعی از مخلوط پیاز داغ، زردچوبه و رب و آب را آماده می‌کنند. بعد گوشت، پیاز، نمک و فلفل و زردچوبه را با غذاساز له کرده و  آرام آرام آرد نخودچی و آب به آن اضافه می‌کنند تا مخلوط یک دستی به دست بیاید.

 بعد به آن نعنا خشک اضافه و از مخلوط به دست آمده کوفته‌های کوچک درست می‌کنند و در داخل مایع رب و پیاز داغ می‌اندازند تا جا بیفتد. بعد از حدود یک ساعت این غذا آماده است.

۴. کاله جوش

از جمله سنتی‌ترین غذاهای اصفهان که به سرعت آماده می‌شود کاله جوش (کله جوش) است. این غذا تقریباً در تمام شهرها پخته می‌شود اما جالب است بدانید که اصالت و ریشه آن به ایلات قشقایی و منطقه اصفهان برمی‌گردد. لازم به ذکر است که با توجه به سادگی پخت این غذا می‌توان آن را از جمله غذاهای حاضری در نظر گرفت.

کاله جوش - غذاهای اصفهان

طرز تهیه

مواد اولیه این مورد از غذاهای اصفهان از کشک، نعنا خشک، پیاز، گردو، روغن، نمک و فلفل تشکیل شده است. برای طبخ کاله جوش ابتدا باید پیاز را تفت داده و بعد از طلایی شدن آن کمی نعنا خشک اضافه کنید تا کمی سرخ شود.

در این مرحله باید کشک رقیق شده را به مواد اضافه کنید و هم بزنید تا جوش بیاید. بعد از آن که این مخلوط به غلظت مناسب رسید آن را با کمی نمک و فلفل  مزه‌دار کنید. لازم به ذکر است که کاله جوش را معمولاً با نان سنگک ترید کرده و نوش جان می‌کنند.

۵. یخنی لوبیا یا گوشت لوبیا

یخنی لوبیا هم از جمله سنتی‌ترین غذاهای اصفهان است که در گویش محلی به آن گوشدالوبیا هم گفته می‌شود. این غذا از نظر ظاهری همچون بسیاری دیگر از غذاهای اصفهانی شباهت زیادی به حلیم دارد.

یخنی لوبیا یا گوشت لوبیا - غذاهای اصفهان

طرز تهیه

 برای تهیه یخنی لوبیا از گوشت (ترجیحاً دنده)، سبزیجاتی مثل تره، جعفری و شنبلیله، لوبیا سفید، برنج، پیاز و انواع ادویه استفاده می‌شود. چنانچه قصد دارید نمونه اصیل و اصفهانی این غذا را درست کنید بهتر است سبزیجات را به صورت درسته داخل غذا بریزید! خوب است بدانید یخنی لوبیا را اغلب با ترشی، سبزی و نان تازه سرو می‌کنند.

۶. پلو ماش و قمری

پلو ماش و قمری هم از دیگر غذاهای اصفهان است که همان‌گونه که از نامش پیداست از دانه ماش و کلم قمری تهیه می‌شود.

طرز تهیه

 برای تهیه این غذا ابتدا ماش را جداگانه با آب می‌پزند بعد به صورت جداگانه گوشت گوسفند و پیاز و ادویه را تفت می‌دهند و به آن قمری رنده شده و سبزی پلویی اضافه می‌کنند. در مرحله بعد برنج را آبکش کرده و ترکیب به دست آمده را به همراه ماش، لایه لایه میان برنج می‌ریزند و دم می‌کنند.

۷. ماش و قمری

شاید فکر کنید این مورد از غذاهای اصفهان همان مورد قبلی یعنی پلو پلو ماش و قمری است اما اشتباه نکنید. ماش و قمری در حقیقت یک غذای حلیمی شکل است که با نان سرو می‌شود.

ماش و قمری - غذاهای اصفهان

طرز تهیه

برای تهیه ماش و قمری ابتدا گوشت گوسفند و ماش را جداگانه می‌پزند. بعد از نیم پخت شدن گوشت، کلم قمری رنده شده را به آن اضافه می‌کنند و به مدت ۱۰ دقیقه روی حرارت قرار می‌دهند. در مرحله بعد سبزی (تره، جعفری، شنبلیله و مرزه) و برنج را به مخلوط قبل اضافه می‌کنند و دوباره ۲۰ دقیقه آن را می‌پزند و کم‌کم ماش را اضافه می‌کنند. آب این مواد که تقریباً بخار شد مخلوط را می‌کوبند و سپس سرو می‌کنند.

۸. نخودآب

نخودآب از آن جمله غذاها اصفهان است که به دلیل مواد اولیه خود خواص بسیاری دارد. ماده اولیه اصلی این غذا نخود است. نخود یکی از حبوباتی است که خواص بسیار زیادی از جمله رفع ناباروری دارد.

نخودآب

طرز تهیه

برای تهیه نخودآب پیاز را تفت می‌دهند و نخودی که از شب قبل خیس خورده را به همراه آب، نمک، فلفل و زردچوبه به آن اضافه می‌کنند. وقتی نخودها کامل پخته شد مقداری آرد را در یک استکان آب حل و به مخلوط قبلی اضافه می‌کنند. این غذا معمولاً به همراه آبغوره و یا سرکه سرو می‌شود و از این جهت به آن نخودآب غوره هم گفته می‌شود.

۹. سر گنجشکی یا کله گنجشکی

چنانچه برای پخت غذا زمان کافی ندارید و قصد دارید یک غذای خوشمزه و مقوی را در سریع‌ترین زمان ممکن حاضر کنید، یکی از غذاهای اصفهان یعنی خوراک سر گنجشکی یا همان کله گنجشکی می‌تواند گزینه خوبی برایتان باشد.

سر گنجشکی یا کله گنجشکی

طرز تهیه

این غذا در حقیقت از کوفته‌هایی درست می‌شود که خود از مخلوط گوشت چرخ‌کرده و پیاز و ادویه و ترخون خشک درست می‌شوند. این کوفته‌ها در مایع پیاز داغ و رب می‌جوشند تا آماده شوند. گفتنی است که معمولاً در مایع این خوراک سیب زمینی را هم به صورت نگینی خرد می‌کنند. خوراک سرگنجشکی اغلب با نان سرو می‌شود.

۱۰. یخمه ترش

یخمه تُرُش از جمله قدیمی‌ترین و سنتی‌ترین و خوشمزه‌ترین غذاهای اصفهان است که امروزه تقریباً به دست فراموشی سپرده شده و کمتر در میان سفره ما ایرانی‌ها به چشم می‌خورد. یخمه تُرُش به دلیل داشتن مواد اولیه خود بسیار مغذی است و بر خلاف اسمی که دارد کمی طعم شیرین دارد.

یخمه ترش - غذاهای اصفهان

طرز تهیه

برای پخت این مورد از غذاهای اصفهان ابتدا گوشت گوسفند را با زردچوبه و آب می‌پزند، وقتی گوشت نیم پز شد، آلو، بِه، برگه زردآلو را به آن اضافه می‌کنند تا کمی نرم شوند و بعد برنج را به آن اضافه می‌کنند و می‌گذارند تا آب آن تمام شود.

 در مرحله بعد مخلوط را می‌کوبند و هسته‌ی آلوها را از آن جدا می‌کنند. بعد از کوبیدن مواد به آن شکر می‌زنند و دوباره حرارت می‌دهند تا شکر آب شود. لازم به ذکر است که مقدار شیرینی این غذا به سلیقه خودتان بستگی دارد. علاوه بر این برای شیرینی به جای شکر می‌توانید از شیره خرما استفاده کنید.

۱۱. تاس کباب اصفهانی

از دیگر غذاهای اصفهان که در اغلب شهرهای ایران پخته می‌شود و ریشه اصفهانی دارد، تاس کباب است. این غذا در اصل خوراک گوشت و سبزیجات است که برای طبخ آن ترجیحاً از گوشت گوسفندی و دنده استفاده می‌شود.

طرز تهیه

برای تهیه تاس کباب اصفهانی مواد تشکیل دهنده آن که شامل گوشت، پیاز، هویج، سیب زمینی، بِه، روغن، نمک و ادویه می‌شود را در قابلمه‌ای به صورت لایه‌لایه می‌چینند و کمی آب روی آن می‌ریزند و روی حرارت می‌گذراند تا کاملاً پخته شود. این خوراک خوش طعم را اغلب با نان سنگک تازه و سبزی خوردن میل می‌کنند.

تاس کباب اصفهانی

۱۲. کباب مشتی یا کباب زردک

یکی دیگر از سنتی‌ترین و اصیل‌ترین و خوش‌طعم‌ترین غذاهای اصفهان کباب مشتی یا کباب زردک است. این غذا چیزی شبیه به همان کتلتی است که همه می‌شناسیم. البته که باید گفت کباب مشتی لذیذتر است و کمی شیرین.

طرز تهیه

برای تهیه این  مورد از غذاهای اصفهان، گوشت چرخ‌کرده را به همراه پیاز، زردک (زردک یا جزر همان هویج ایرانی که فصل برداشت آن زمستان است) و یا هویج خام رنده شده، آرد نخودچی و ادویه‌جات با هم مخلوط می‌کنند و خوب ورز می‌دهند.

بعد به اندازه یک گردو و یا بزرگ‌تر مواد را گرد کرده و در تابه سرخ می‌کنند. در مرحله بعد به آن سرکه و شیره اضافه می‌کنند تا کمی بجوشد و غلیظ شود. بعضی افراد به هنگام پخت به این غذا به جای سرکه و شیره مایع شکر و آب و زعفران حرارت دیده اضافه می‌کنند. سرانجام یک کباب خوشمزه خواهید داشت و می‌توانید آن را با نان میل کنید.

کباب مشتی یا کباب زردک

۱۳. شله بریون زیره

شله بریون زیره هم یکی دیگر از غذاهای اصفهان است که حتماً باید امتحان کنید. این غذا در واقع از آن دست غذاهای حلیم مانند اصفهانی است که دستور پخت ساده‌ای دارد و مواد اولیه آن در هر خانه‌ای یافت می‌شود.

طرز تهیه

برای پخت شله بریون زیره باید گوشت گوسفند (ترجیحاً دنده) را با پیاز و ادویه می‌پزند و بعد از نیم پز شدن گوشت به آن برنج نیم دانه را اضافه می‌کنند. بعد از پخته شدن برنج‌ها به آن زیره سیاه دانه آسیاب شده اضافه می‌کنند و دوباره روی حرارت قرار می‌دهند. در انتها و پس از پخته شدن تمام مواد آن را کامل می‌کوبند تا حالتی مثل حلیم پیدا کند.

شله بریون زیره

۱۴. به پلو اصفهانی

یکی دیگر از دیگر از غذاهای اصفهان که شاید به نظرتان عجیب بیاید به پلو است. این غذا که با به سرخ شده به همراه آلو، گوشت، زعفران و برنج آماده می‌شود دستور پخت پیچیده‌ای ندارد اما با ذائقه تمام افراد جور در نمی‌آید.

طرز تهیه

برای تهیه این پلوی خوش‌طعم ابتدا بِه را پوست گرفته و جداگانه سرخ می‌کنند. سپس در ظرفی جداگانه گوشت (یا مرغ) را با آلو و زعفران می‌پزند و کنار می‌گذارند. در آخر مواد را لایه‌لایه میان برنج آبکش شده قرار می‌دهند و آن را دم می‌کنند.

به پلو اصفهانی

۱۵. آش شوربای سبزی

آش شوربای سبزی هم یکی از اصیل‌ترین غذاهای اصفهان است که  با وجود اصالت اصفهانی خود در تمام نقاط ایران طرفداران زیادی دارد. تفاوت بزرگ این سوپ با سایر سوپ‌ها این است که از کوفته‌های کوچک تهیه شده از گوشت چرخ کرده در این سوپ استفاده می‌شود که آن را از سایر سوپ‌ها متمایز می‌کند و طعم و عطری لذیذ به آن می‌بخشد.

این سوپ از دردسترس‌ترین غذاهایی است که می‌توان آن را در اکثر سفره‌خانه‌های قدیمی اصفهان تهیه و نوش جان کرد.

طرز تهیه

برای تهیه این مورد از غذاهای اصفهان ماش، لپه و برنج را به صورت جداگانه برای ۱ شب در آب خیس کنید. سبزی آش را پاک کنید، بشویید و ریز خرد کنید. سپس دو عدد پیاز را به صورت خلالی خرد کنید و در روغن با زردچوبه سرخ کنید.

بهتر است سیرها را رنده کرده و سرخ کنید و بوی سیر که بلند شد از روی حرارت بردارید. یک عدد پیاز را رنده کنید، آب آن را گرفته و همراه با گوشت و ادویه ورز داده و ریز قلقلی کنید و در نهایت در روغن سرخ کنید. در یک قابلمه تا نیمه آب پر کنید، کمی روغن بریزید و نمک بپاشید.

پس از جوش آمدن قابلمه ماش و لپه خیس کرده را اضافه کنید. در قابلمه را محکم ببندید. یک ساعت کافی است تا حبوبات بپزد. برنج را با سبزی به شوربا اضافه کنید. گوشت قلقلی را با شلغم خرد کرده به آش اضافه کنید، در قابلمه را نیمه باز بگذارید تا سر نرود. بعد از دو ساعت غذای شما حاضر است.

آش شوربای سبزی

۱۶. آش اوماج چغندر

آش اوماج چغندر هم از قدیمی‌ترین و ساده‌ترین غذاهای اصفهان است که با استفاده از موادی همچون آب، نمک، آرد، چغندر و سرکه تهیه می‌شود. اصلی‌ترین ماده این غذا چغندر است. باید اضافه کنیم که برای ایجاد طعم بهتر در این آش می‌توان از نعنا هم استفاده کرد.

طرز تهیه

تهیه این آش بسیار ساده است. ابتدا چغندرها را بشویید و رنده کنید و در قابلمه پر آب بپزید. پس از پخت، آرد را با کمی آب مخلوط کنید تا حل شود. بعد آن را به لبو یا همان چغندر پخته اضافه کنید. در انتها نمک را اضافه کنید.

بعد از اینکه طعم‌ها با هم ترکیب شدند، اوماج چغندر را در ظرفی سرو کنید و کمی سرکه روی آن بریزید. هر دو نوع سرکه سفید و قرمز رت می‌توانید استفاده کنید و این موضوع کاملاً به سلیقه خودتان بستگی دارد.

۱۷. کوفته شوید باقالی

کوفته شوید باقالی هم از غذاهای اصفهان و خوردنی‌های سنتی پرطرفداری است چنانچه با روش پخت کوفته‌های رایج آشنا هستید کوفته شوید باقالی را هم می‌توانید به همان طریق طبخ کنید.

طرز تهیه

برای پخت این مورد از غذاهای اصفهان باقلا را می‌پزیم و قبل از این‌که خیلی نرم شود، در حالت نیم‌پز آن را آبکش می‌کنیم و کنار می‌گذاریم. گوشت، سبزی که شامل تره، جعفری، گشنیز، شوید، ترخون، مرزه، ریحون است و برنج و جو را با غذاساز یا داخل میکسر خوب خرد و مخلوط کنید.

 در این مرحله یک پیمانه از برنج را نگه داشته و مخلوط نکنید. پوست باقلا‌ها را جدا کنید. وقتی مواد خوب با هم ترکیب شد، باقی‌مانده برنج، باقلا پوست کنده شده و ادویه شامل نمک، زردچوبه و دارچین را به مقدار دلخواه به مواد اضافه کنید.

اگر طعم ادویه‌ها برایتان مهم است، می‌توانید آن را کم و زیاد کنید. سپس مواد را با دست خوب ورز دهید. یک عدد تخم مرغ را در مخلوط شکسته و دوباره ورز دهید. بعد از ورز دادن، یک قابلمه پهن بردارید، داخل آن یک و نیم لیوان آب و نصف لیوان روغن بریزید و بگذارید روی حرارت گاز تا جوش بیاید.

کوفته شوید باقالی

مرحله آخر پخت

در مرحله آخر از مواد کوفته اندازه یک پرتقال برداشته و آن را گرد کنید. سپس توپ‌هایی که درست کردید را داخل یک سینی بچینید. بعد از جوش آمدن آب حرارت را کم کرده و کوفته‌ها را آرام داخل آب جوش بگذارید و درب قابلمه را ببندید تا کوفته‌ها خوب بپزند.

چنانچه کوفته‌هایی که درست کردید بیشتر از کف قابلمه شد، نباید آن‌ها را روی هم قرار دهید و می‌توانید بقیه را داخل قابلمه دیگری بچینید. لازم به ذکر است که این کوفته آب یا سوپ ندارد و باید خوب دم بکشد و آب آن تمام شود.

۱۸. خورش مرغ و آلوچه

خورش مرغ و آلوچه یکی دیگر از خوشمزه‌ترین غذاهای اصفهان است و چنانچه اهل خوردن غذاهای ملس و کمی شیرین باشید، این غذا انتخاب فوق‌العاده‌ای برای شما در اصفهان خواهد بود. مواد به‌کاررفته در این غذا شامل مرغ، آلوچه، پیاز، سیب‌زمینی، رب، زعفران، شکر، دارچین و ادویه می‌شود.

طرز تهیه

این مورد از غذاهای اصفهان را بیشتر با نام مرغ و آلو بخارا می‌شناسند. برای پخت این غذا که طعم لذیذی دارد، مرغ سرخ شده را با ترکیبی از آلو بخارا و ادویه و نمک می‌پزند. در نهایت چیزی شبیه به خورش به دست می‌آید که با برنج سرو می‌شود.

خورش مرغ و آلوچه

۱۹. آش سماق

یکی از آش‌های خوشمزه و متفاوت در میان غذاهای اصفهان آش سماق است. در این غذا از سماق خشک استفاده می‌کنند و دلیل نام‌گذاری آن هم همین است. خوب است بدانید که این آش را می‌توان هم با آرد و هم با برنج نیم دانه تهیه کرد.

طرز تهیه

 برای طبخ آش سماق ابتدا برنج را می‌پزند و به آن سبزی آش اضافه می‌کنند. در مرحله بعد گوشت چرخ شده، پیاز و ادویه را با هم مخلوط کرده و کوفته‌های کوچکی درست کرده در آش می‌اندازند تا بپزد. بعد نوبت سماق است.

 ابتدا در ظرفی جدا سماق را خیس کرده و از صافی رد می‌کنند، سپس آب سماق را به آش اضافه کرده و می‌گذارند آش جا بیفتد. سپس غذا برای خوردن آماده است.

آش سماق

۲۰. دلمه سیرابی یا گیپا

اگر اهل خوردن سیرابی هستید با چشیدن گیپای اصفهانی تجربه‌ای متفاوت و دلپذیر برای شما رقم خواهد خورد. شاید فکر کنید که این مورد از غذاهای اصفهان بوی خوشایندی ندارد اما لازم نیست نگران باشید چرا که وجود رزماری، زنجبیل، دارچین، برگ بو و سبزیجات معطر این غذا را خوش‌عطر و بو می‌کند.

 سیرابی شیردان، برنج، لپه، سیر و پیاز، ماست، رب و روغن از مواد دیگر تشکیل دهنده این غذا هستند.

دلمه سیرابی یا گیپا

طرز تهیه

برای تهیه این مورد از غذاهای اصفهان سیرابی را به صورت مربع‌های ۷×۷ برش زده و به مدت یک روز در مخلوط ماست و سیر می‌خوابانیم. گوشت چرخ‌کرده، پیازهای نگینی ریز خرد شده، برنج خیس کرده، جعفری ساطوری شده، سیر ریز خرد شده، رب فلفل و رب گوجه‌فرنگی را به همراه نمک و فلفل با هم مخلوط کرده و خوب ورز می‌دهیم.

سیرابی‌های مزه‌دار شده را آب می‌کشیم و از مواد گوشتی داخل آنها گذاشته و دور آن را با نخ و سوزن می‌دوزیم. درون زودپز مخلوط کره و روغن زیتون را ریخته و رب گوجه‌فرنگی، رب فلفل و پیاز خرد شده را اضافه می‌کنیم و تفت می‌دهیم.

سپس دلمه‌های پیچیده شده را داخل آن چیده و آب جوش را اضافه می‌کنیم، نمک و فلفل می‌زنیم و در زودپز را می‌بندیم تا دلمه‌ها بپزند.

۲۱. کوفته برنجی یا آمروی یا آمربی

نمی‌توان از غذاهای اصفهان حرف زد و  اسمی از کوفته برنجی نیاورد. جالب است بدانید به دلیل خوشمزگی این غذا اصفهانی‌ها به آن آمربی یا آمروی می‌گویند.

این غذا با گوشت چرخ‌کرده، سبزی خورشتی، تخم مرغ، پیاز، برنج، ادویه، نعنا، مرزه و شنبلیله خشک درست می‌شود. اگر می‌خواهید طعم خاص کوفته و یکی از غذاهای محلی اصفهان را بچشید، حتماً این کوفته برنجی را امتحان کنید.

کوفته برنجی یا آمروی یا آمربی

طرز تهیه

برای پخت این غذا ابتدا یک پیمانه برنج را آبکش کرده و بعد یک پیاز بزرگ خرد کرده و سرخ کرده و کشمش پلویی را تمیز کرده و با پیاز سرخ شده کمی تفت دهید. گوشت و سبزی و تخم‌مرغ و یک پیاز کوچک که رنده کرده‌اید و برنج آبکش شده و پیاز سرخ شده و کشمش پلویی و تمام ادویه‌جات از جمله نمک، فلفل، زردچوبه، پودر سیر، آویشن و پاپریکا و سبزیجات خشک از جمله مرزه، نعنا و شنبلیله خشک را به مواد اضافه کرده خوب ورز دهید و به اندازه یک نارنگی برداشته و گرد کنید.

قابلمه را آب کنید و بگذارید جوش بیاید و کوفته‌ها را گرد گرد در آب جوش آمده بگذارید و در قابلمه را کج بگذارید تا آب آن بخار شود و دم بکشد. کوفته‌های شما بعد از نیم ساعت آماده هستند و می‌توانید نوش جان کنید.

۲۲. چوقورتی

چنانچه غذای شمالی‌ها یعنی واویشکا را دوست داشته باشید، حتماً از این مورد از غذاهای اصفهان یعنی چوقورتی هم خوشتان می‌آید. این غذا حالت خوراک دارد و با گوشت چرخ‌کرده، پیاز، سیر، گوجه، فلفل دلمه، آبلیمو، ادویه و زعفران پخته می‌شود. لازم به ذکر است که نوع اصیل پخت چوقورتی این است که در کنار آن بادمجان سرخ‌شده سرو ‌شود.

طرز تهیه

برای تهیه این غذا ابتدا پیاز را به‌صورت نگینی یا خلالی خرد کنید. بعد آن‌ها را در تابه‌ای داغ ریخته و تفت دهید. مقداری آب اضافه کنید و آن‌قدر تفت دهید که پیاز رنگ کاراملی به خودش بگیرد. سیر خرد شده را اضافه کنید و بعد گوشت را اضافه کنید.

گوشت را با پیاز مخلوط کنید و تفت دهید. بعد زردچوبه و فلفل را اضافه کنید. مواد را هم بزنید تا رنگ گوشت کاملاً تغییر کند. رب را اضافه کنید و تفت دهید تا رنگ آن تغییر کند. گوجه را  به‌صورت نگینی یا به‌صورت رنده شده داخل تابه بریزید. فلفل‌ها را خردکرده و همراه با آبلیمو، داخل تابه بریزید. مواد را هم بزنید و در نهایت یک لیوان آب یا کمتر به تابه اضافه کنید.

در تابه را گذاشته و شعله را کم کنید. اجازه دهید که چوقورتی شما خوب بپزد تا آبش کشیده شود. در این مدت، سیب‌زمینی را به‌صورت نگینی یا خلالی خردکرده و سرخ کنید. می‌توانید از سرخ‌کردن سیب‌زمینی صرف‌نظر کرده و آن‌ها را هم داخل تابه بریزید تا همراه با چوقورتی بپزند. بعد از حدود ۴۰ دقیقه، غذا حاضر است.

چوقورتی

۲۳. خورش نعنا جعفری

خورش نعنا جعفری از آن دسته غذاهای محلی اصفهان است که ابتدا عطر آن شما را جذب خودش می‌کند و بعد طعم آن تا مدت‌ها در خاطرتان باقی می‌ماند.

طرز تهیه

 برای پختن این مورد از غذاهای اصفهان ابتدا پیاز را در روغن تفت دهید و بعد گوشت و ادویه را به آن اضافه کنید. بعد از این مرحله نعنا و جعفری را به این مخلوط اضافه کنید اما مراقب باشید که نعنا زیاد سرخ نشود و طعم تلخ به خود نگیرد. در مرحله آخر گوجه سبز و به میزان دلخواه شکر را اضافه کنید.

خورش نعنا جعفری

دسر‌های اصفهان

یکی از مهم‌ترین بخش‌های غذاهای اصفهان دسرهایی هستند که اصفهانی‌ها از دیرباز درست می‌کنند و کام مهمانان عزیزشان را با آن شیرین می‌کنند. اگر دوست دارید درباره این دسرها، مواد اولیه‌ و طرز پختشان بیشتر بدانید در ادامه با سفرهای پایتخت همراه باشید.

۱. خورش ماست

شاید شما هم تا به حال اسم این مورد از مشهورترین غذاهای اصفهان را شنیده باشید و با شنیدن نام آن توقع دیدن چیزی شبیه به قورمه سبزی را داشته باشید که با برنج سرو می‌شود. اما این غذای مشهور کاملاً با چنین تصوری متفاوت است و بیشتر به عنوان دسر خورده می‌شود.

خورش ماست یکی از خوشمزه‌ترین و خاص‌ترین غذاهای سنتی اصفهان است که اصفهانی‌ها با توجه به شرایط زیستی خاص خود آن را پخته و میل می‌کنند.

طرز تهیه

 این مورد از غذاهای اصفهان ظاهری حلیمی شکل و طعمی شیرین دارد و از ترکیب گوشت گردن بدون استخوان، ماست چکیده، نمک، شکر، زرده تخم مرغ، آب، گلاب، زردچوبه، زعفران و خلال پسته و بادام و زرشک تهیه می‌شود.

برای درست کردن این دسر،  زرده‌های تخم مرغ، ماست و شکر را می‌پزند و گوشت کوبیده شده را به آن اضافه می‌کنند و روی حرارت می‌گذراند. سپس زعفران آب شده و گلاب را به مخلوط اضافه  و از خلال بادام و پسته و زرشک برای تزیین آن استفاده می‌کنند. برای خوش‌طعم‌تر شدن آن این دسر را ۲۴ ساعت در یخچال می‌گذارند.

خورش ماست

۲. گوشفیل

گوشفیل یکی از محبوب‌ترین و مشهورترین شیرینی‌های خوش‌طعم و محبوب ماه رمضان در اصفهان است که با زولبیا و بامیه به عنوان یکی از نمادهای این ماه مبارک شناخته می‌شود. از نکات جالب گوشفیل این مورد از غذاهای اصفهان، سرو آن به همراه دوغ غلیظ محلی است.

این ترکیب متفاوت سردی و گرمی، یک طعم جالب و غیرعادی ایجاد می‌کند که چشیدن آن تجربه‌ای جذاب برای هر مسافری خواهد بود. جالب است بدانید بسیاری از اصفهانی‌ها علاوه بر گوشفیل، شیرینی باقلوا را هم با دوغ امتحان می‌کنند و معتقد هستند که این دو مکمل خوبی برای یکدیگر به شمار می‌روند.

طرز تهیه

برای تهیه گوشفیل از ترکیب ماست، تخم‌مرغ، زعفران، آرد و هل ساییده‌شده استفاده می‌شود. بعد از آنکه خمیر گوشفیل را در روغن زیاد سرخ کردند، آن را در شربت غلیظ فرو می‌برند تا کاملاً به شربت آغشته شود و طعم شیرین و مطبوعی پیدا کند.

گوشفیل

۳. گز

گز از اصلی‌ترین نمادهای شیرینی‌جات و دسرها در میان غذاهای اصفهان است و با قدمتی طولان و طعمی خاص خود جایگاه ویژه‌ای در فرهنگ اصفهان به دست آورده. گزهای اصفهان در دو نوع لقمه‌ای و آردی موجود هستند. در نوع آردی قطعات گز میان آرد نگهداری می‌شوند که باعث تازه ماندن و جلوگیری از چسبندگی آن‌ها می‌شود.

گزهای اصفهان به خاطر ترکیبات اصیل و درصد بالای مغزهایی همچون پسته و بادام از محبوبیت زیادی برخوردارند. این مغزها علاوه بر افزایش ارزش غذایی، تأثیر زیادی بر کیفیت و قیمت گز دارند. تا حدی که گزهای پر از پسته، خریداران بیشتری را به خود جذب می‌کنند.

طرز تهیه

برای تهیه گز ابتدا سفیده‌های تخم‌مرغ را هم زده و سفت می‌کنند. بعد آب و شکر را حرارت می‌دهند تا به شربت غلیظی تبدیل شود. مقداری بادکا یا گلوکز به شربت اضافه می‌شود تا حالت کش‌دار به خود بگیرد.

در این مرحله شربت را با گلاب و سفیده‌های تخم‌مرغ مخلوط کرده و در حین حرارت دادن، مخلوط را کاملاً هم می‌زنند تا مواد به خورد هم بروند و کش بیایند.

بعد از آن که مایه گز یکدست شد، پسته‌ها به آن اضافه می‌شوند. در نهایت، مایه را به اشکال دلخواه درآورده و برای خنک شدن و شکل‌گیری نهایی آماده می‌کنند.

گز

۴. فرنی اصفهانی

فرنی اصفهانی هم یکی از میان وعده‌های دلپذیر و شیرین و غذاهای اصفهان است که با ترکیب شیره خرما یا شیره انگور سرو شده و از ترکیب شیر، آرد و نشاسته ذرت تهیه می‌شود.

 فرنی اصفهان با طعمی ملایم و بافتی نرم، در ترکیب با شیره انگور یا خرما طعمی طبیعی و مقوی دارد که می‌تواند برای وعده صبحانه یا عصرانه انتخابی فوق‌العاده باشد. جالب این که این دسر خوشمزه در شیرینی فروشی‌های اصفهان به وفور پیدا می‌شود.

طرز تهیه

برای تهیه این دسر خوشمزه ابتدا شیر و آرد را مخلوط کرده و حرارت می‌دهند تا یکدست شود. در این مرحله نشاسته ذرت را با کمی آب مخلوط کرده و به قابلمه اضافه می‌کنند. مخلوط به دست آمده را پس از غلیظ شدن در ظرف مخصوص ریخته و برای سفت شدن داخل یخچال می‌گذارند.
فرنی اصفهانی

۵. کاچی هفت دخترون یا کاچی بی بی حور

کاچی هفت دخترون یا همان کاچی بی‌بی‌حور هم یکی دیگر از غذاهای اصفهان و دسرهای خوشمزه و خاص این شهر است که سنت‌ها و باورهای ویژه‌ای در طبخ آن وجود دارد. کاچی از ترکیب آرد گندم، گلاب، زعفران و مغز بادام و پسته تهیه می‌شود و بافتی نرم و لطیف شبیه به فرنی دارد.

مراسم تهیه کاچی هفت دخترون در حقیقت ریشه در یک افسانه قدیمی دارد که بر اساس آن، دختری فقیر برای حل مشکل خود به پخت کاچی و نذر آن روی می‌آورد. به همین دلیل، در فرهنگ اصفهانی باور دارند که تهیه کاچی هفت دخترون باید با حضور هفت دختر انجام شود تا اثرگذار باشد.

جالب این که زنان اصفهانی بر این باورند که نباید چشم مردان به این کاچی بیفتد و نباید این دسر در میان غریبه‌ها تقسیم شود. در مراسم‌هایی که کاچی هفت دخترون طبخ می‌شود، فقط بانوان و دختران از آن میل می‌کنند و آن را به عنوان نمادی از نذر و دعا برای حل مشکلات زندگی خود می‌دانند.

طرز تهیه

پختن این مورد از دسرها و غذاهای اصفهان کار چندان سختی نیست چرا که تا حد زیادی شبیه به حلوای رقیق شده است. ابتدا آرد الک شده را در ماهیتابه حرارت می‌دهیم تا بوی خامی آن گرفته شود. سپس کره را اضافه کرده و نمی‌گذاریم رنگ آن تیره شود.

بعد آرد را کنار می‌گذاریم تا کمی سرد شود. آب را کم کم به آرد اضافه می‌کنیم و هم می‌زنیم تا یکدست شود. حالا مواد را روی شعله با حرارت پایین قرار بدهید و زعفران و شکر و گلاب را اضافه کنید. به هم زدن ادامه بدهید.

دقت کنید که کاچی با حلوا تفاوت دارد و باید رقیق باشد. مخلوط که یکدست شد آن را از روی حرارت بردارید و بعد از خنک شدن آن را در کاسه چینی یا بلوری سرو کنید. کمی پودر نارگیل و خلال بادام و پسته برای تزیین این غذا فوق‌العاده خواهد بود.

کاچی هفت دخترون یا کاچی بی بی حور - غذاهای اصفهان

۶. سوهان

سوهان هم یکی از شیرینی‌های محبوب و مقوی ایرانی است که در شهرهای مختلف از جمله اصفهان با طعمی خاص تهیه می‌شود. اصفهانی‌ها با ترکیب آرد و جوانه گندم، گلاب، هل، شیرین‌کننده‌هایی مثل شکر و عسل، زرده تخم‌مرغ، زعفران و انواع مغزها از جمله پسته و بادام، سوهانی خوشمزه و خوش عطر درست می‌کنند که زینت‌بخش مهمانی‌ها و مناسبت‌ها است.

سوهان اصفهان به خاطر استفاده از گلاب و زعفران، عطری بی‌نظیر و طعمی دلنشین دارد و بافت ترد و شیرینی مطبوع آن، بسیار مورد توجه است. ترکیب مقوی مغزها نیز ارزش غذایی این شیرینی را چندین برابر کرده.

سوهان غذاهای اصفهان

۷. حلیم شیر

حلیم شیر یکی از محلی‌ترین غذاهای اصفهان است که بخش جداناپذیر صبحانه‌های روز تعطیل خانواده‌ها در این شهر است. این غذای محلی اصفهان از ترکیب گندم، گوشت گردن، پیاز، شیر، روغن محلی، کنجد و دارچین تهیه می‌شود و می‌توانید آن را در بسیاری از سفره‌خانه‌های محلی اصفهان بچشید.

طرز تهیه

برای تهیه این حلیم ابتدا باید گندم را یک شب تا صبح بگذارید تا به قول معروف نفخ آن گرفته شود. بعد از این مرحله، گندم را با آب بپزید. گوشت حلیم شیر را می‌توانید به دلخواه انتخاب کنید اما برای طعم بهتر حلیم پیشنهاد می‌کنیم از گوشت گردن گوسفندی استفاده کنید.

گوشت و گندم که پخته شد، بگذارید در یک قابلمه با هم بپزند. هنگامی که گندم به خوبی پخت، آن را به صورت پوره درآورده و شیر را به آن اضافه کنید و بعد آن را با دارچین، کنجد و روغن حیوانی تزیین کنید.

حلیم شیر غذاهای اصفهان

۸. کوکو قندی

کوکوقندی با طعم شیرین و خاص خود بیشتر در دسته دسر و پیش‌غذاهای اصفهان قرار می‌گیرد. این کوکو را با سیب‌زمینی، تخم مرغ، روغن، شکر و زعفران درست می‌کنند. چنانچه دوست دارید کوکو قندی شما خوش عطر و طعم تر شود، به مواد آن گلاب و کمی هل اضافه کنید. 

طرز تهیه

برای تهیه این مورد از غذاهای اصفهان در قابلمه مناسب شکر و آب را مخلوط کنید. قابلمه را روی شعله متوسط گاز بگذارید و مدام هم بزنید تا بجوشد و شکر کاملاً در آب حل شود. گلاب، زعفران دم‌کرده و پودر هل را در شهد بریزید و منتظر بمانید تا شهد برای ۱۰ دقیقه دیگر بجوشد.

سپس سیب‌زمینی‌ها را آب‌پز کنید. پس از خنک شدن پوست آنها را بکنید و ریز رنده کرده یا با گوشتکوب به‌خوبی له کنید. تخم‌مرغ‌ها را با شکر، عصاره وانیل، زعفران و پودر هل در یک کاسه مخلوط کنید و با همزن برقی هم بزنید تا کرم رنگ و کش‌دار شوند. مایه تخم‌مرغی را کم‌کم به سیب‌زمینی‌های له‌شده بیفزایید و خوب هم بزنید تا کاملاً یکدست شوند.

سپس چهار قاشق غذاخوری از شهد سرد شده را در مایه کوکو بریزید و مخلوط کنید. ماهیتابه را روی شعله گاز بگذارید تا گرم شود. سپس کمی روغن در آن بریزید تا داغ شود. مایه کوکو قندی را در روغن داغ بریزید و دو سمت آن را خوب سرخ کنید.

مرحله آخر

در مرحله آخر این مورد از غذاهای اصفهان آن را به شکل دلخواه برش بزنید و در ظرف سرو بچینید. بقیه شهد را روی کوکو قندی بریزید و برای ۱۰ دقیقه اجازه دهید تا شهد به خورد کوکو برود. روی کوکو قندی را با خلال بادام و پسته تزیین کنید و اجازه دهید تا شهد خنک شود و بعد نوش جان کنید.

۹. گداخته

گداخته هم یکی دیگر از غذاهای اصفهان است. این دسر یا غذا مخصوص زمانی است که کسی درد کمر دارد یا می‌خواهد یک خوردنی مقوی نوش جان کند. این خوردنی شبیه همان کاچی است که در بسیاری از شهرها آن را می‌پزند. بسیاری افراد این غذا را در صبح فردای عروسی میل می‌کنند.

از جمله مواد تشکیل دهنده این غذا می‌توان به آرد گندم، کره، نبات، پودر نارگیل، خرمای پودر شده، پودر بادام، پودر پسته، پودر گردو، پودر فندق، زعفران، زردچوبه و دارچین اشاره کرد.

طرز تهیه

برای تهیه این مورد از غذاهای اصفهان ابتدا آرد را تفت می‌دهیم تا کمی از بوی خامی‌اش گرفته شود، بعد زیر شعله را خاموش کرده تا آرد از حرارت بیفتد و آب مورد نیاز را اضافه می‌کنیم و می‌گذاریم سرد شود. سپس یک پنس زردچوبه اضافه کرده و می‌گذاریم جوش آید. کره را اضافه می‌کنیم و می‌گذاریم آب شود.

پودر نارگیل خشک و خرما خَرک را اضافه می‌کنیم. مواد اضافه شده را می‌گذاریم حدود ۵ دقیقه کمی پخته ونرم شوند. وقتی گداخته شروع به جوش زدن کرد پودر پسته، بادام، گردو، فندق و دارچین را اضافه می‌کنیم و مرتب هم می‌زنیم تا سفت نشود. در صورت سفت شدن کمی آب اضافه کنید.

در آخر زعفران دم شده را اضافه می‌کنیم و هم می‌زنیم و زیر شعله را کم می‌کنیم و در قابلمه را می‌گذاریم تا حدود ۱۰ دقیقه گداخته دم بیفتد و رنگ زعفران زیبا شود و بعد در ظرف مورد نظر ریخته و میل می‌کنیم.

گداخته

سنتی ترین غذاهای اصفهان را کجا می توان چشید؟

حالا که با سنتی‌ترین و خوشمزه‌ترین غذاهای اصفهان آشنا شدید شاید بخواهید بدانید در سفر به این شهر دیدنی و پرجاذبه کجا می‌توانید این غذاهای خوش عطر و بو را بچشید و لذت ببرید. در ادامه با سفرهای پایتخت همراه باشید تا به معرفی مشهورترین رستوران‌های اصفهان که غذاهای سنتی این شهر را سرو می‌کنند بپردازیم.

۱. بریانی اعظم

اگر به دنبال یکی از قدیمی‌ترین و اصیل‌ترین رستوران‌ها در اصفهان برای چشیدن غذاهای اصفهان به خصوص بریانی هستید، رستوران بریانی اعظم انتخابی مناسب برای شماست. بیشتر از یک قرن است که بریانی اعظم با بهترین و لذیذترین بریانی‌ها از مردم پذیرایی می‌کند.

ممکن است صف شلوغ این بریانی شما را برای انتظار مردد کند اما مطمئن باشید بریانی‌های خوشمزه اعظم ارزش چند ساعت انتظار را دارند. این رستوران با وجود شلوغی، سرعت سرویس‌دهی بالایی دارد. بریانی اعظم چهار شعبه در اصفهان دارد و به صورت بیرون‌بر هم غذای خود را ارائه می‌دهد.

آدرس شعبه یک بریانی اعظم: اصفهان، دروازه دولت، ابتدای چهارباغ پایین

۲. رستوران شهرزاد

چنانچه علاقه دارید در فضایی سنتی و دل‌پذیر خوشمزه‌ترین غذاهای اصفهان را میل کنید، به رستوران شهرزاد بروید. با وارد شدن به این رستوران آینه‌های رنگی و نقاشی‌های قدیمی نظرتان را جلب می‌کند. ته‌چین، خورشت ماست و بریانی از بهترین غذاهای مخصوص اصفهانی در این رستوران هستند.

آدرس: اصفهان، خیابان چهارباغ، ابتدای خیابان عباس‌آباد

۳. رستوران نقش جهان

در سفر به اصفهان حتماً از میدان نقش جهان بازدید خواهید کرد. بعد از قدم زدن در این میدان تاریخی دیدنی برای رفع خستگی می‌توانید به رستوران سنتی نقش جهان بروید و با خوردن خوشمزه‌ترین غذاهای اصفهان خاطره‌ای خوش از سفرتان به این شهر بسازید.

لازم به ذکر است که رستوران نقش جهان فضایی زیبا و دل‌نشین دارد و با غذاهای ایرانی، بین‌المللی و دریایی از شما پذیرایی می‌کند.

آدرس: اصفهان، میدان نقش جهان، کنار مسجد شیخ لطف‌الله، طبقه بالایی سرای هنرمندان اسپادانا

جمع بندی

در این مقاله از سفرهای پایتخت به معرفی سنتی‌ترین و اصیل‌ترین غذاهای اصفهان پرداختیم. غذاهایی که هرکدام بخشی از تاریخچه و سنت‌ها و فرهنگ مردمان این شهر را به دوش می‌کشند و با چشیدن آنها تجربه‌ای بی‌نظیر از طعم‌های گوناگون را با خود به همراه خواهید برد. اگر اهل شکم‌گردی و پخت و پز غذاهای متنوع هستید حتماً لیست شرح داده شده در این مقاله را به خاطر بسپارید.

سؤالات متداول

مشهورترین غذاهای اصفهان شامل چه مواردی می شود؟

از جمله مشهورترین غذاهای اصفهان می‌توان به بریانی، حلیم بادمجان، کاله جوش، قیمه ریزه نخودچی، یخنی لوبیا، نخودآب، ماش و قمری و بسیاری موارد دیگر اشاره کرد.

خوشمزه ترین دسرهای اصفهانی کدامند؟

از جمله خوشمزه‌ترین این دسرها می‌توان به خورش ماست، گوشفیل و دوغ، گز، کاچی هفت دخترون و کوکو قندی اشاره کرد.

مواد تشکیل دهنده بیشتر غذاهای اصفهان چیست؟

یکی از اصلی‌ترین مواد تشکیل دهنده این غذاها گوشت قرمز است که یا به صورت غذاهای آبگوشتی و یا غذاهای حلیم مانند طبخ می‌شود.

سنتی ترین غذاهای اصفهان را در کجا می توان چشید؟

از جمله اصیل‌ترین رستوران‌هایی که در اصفهان غذاهای سنتی سرو می‌کنند باید به بریانی اعظم، رستوران شهرزاد و رستوران نقش جهان اشاره کرد.

تور های ویژه