آشنایی با آداب و رسوم و فرهنگ مردم استانبول

پربازدیدترین ها

گردشگری 07 اردیبهشت ، 1404 5 دقیقه
فرهنگ مردم استانبول

یکی از شهرهای مهم توریستی آسیایی که اگر اهل سفر و جهان‌گردی باشید حتماً باید از آن دیدن کنید شهر بزرگ استانبول در کشور ترکیه است. این شهر دیدنی با سابقه‌ی پرشکوه فرهنگی تاریخی خود جاذبه‌های بی‌نظیر بسیاری را در خود جای داده و هرساله گردشگران زیادی را از سراسر دنیا به سوی خود می‌کشاند. در این مقاله از سفرهای پایتخت قصد داریم شما را با مهم‌ترین عنصر جذابیت این شهر یعنی فرهنگ مردم استانبول آشنا کنیم.

استانبول، مرکز فرهنگی ترکیه

همان‌طور که شاید بدانید استانبول بزرگ‌ترین شهر ترکیه، دروازه اروپا و پایتخت فرهنگ این کشور به شمار می‌رود. این کلان‌شهر همچنین سومین شهر توریستی دنیا محسوب می‌شود و از مقصدهای پرطرفدار برای سفر ایرانی‌ها است.

استانبول مهم‌ترین شهر ترکیه، مرکز اقتصادی و فرهنگی آن است و در کنار دریای مرمره واقع شده و شرق و غرب را به هم پیوند می‌دهد. این شهر از دو قسمت اروپایی و آسیایی تشکیل شده که بخش اروپایی مدرن و بخش آسیایی قدیمی و دارای محله‌ها و اماکن تاریخی و باستانی زیادی است.

این شهر همچنین مراکز خرید مدرن و متنوع، بازارهای قدیمی، جاذبه‌های تاریخی و گردشگری و فرهنگی، امکانات رفاهی و تفریحی بسیار، طبیعت زیبا و تنوع غذایی بالایی دارد. در ادامه با سفرهای پایتخت همراه باشید تا شما را با عناصر مختلف فرهنگی و فرهنگ مردم استانبول بیشتر آشنا کنیم.

آشنایی با تاریخچه فرهنگی استانبول

یکی از عناصر مهم شکل‌دهنده فرهنگ مردم استانبول تاریخ پرفراز و نشیب آن است. به همین خاطر اگر بخواهیم به خوبی با فرهنگ این شهر بزرگ آشنا شویم ناگزیر باید قدری درباره تاریخچه‌ی آن بدانیم. باستان‌شناسان معتقدند استانبول حداقل از ۶۷۰۰ سال قبل از میلاد مسیح دارای سکنه بوده است.

اما با قطعیت می‌توان گفت از قرن ۷ قبل از میلاد با ساخت و ساز یونانی‌ها در آن منطقه این شهر شکل گرفته است. در قرن چهارم میلادی امپراطوری بزرگ روم به دو قسمت روم شرقی و روم غربی تقسیم شد. قسمت شرقی تحت فرمانروایی کنستانتین کبیر به مرکزیت بیزانس (استانبول امروزی) پایتخت امپراطوری شرقی بود.

هم‌زمان با حکمرانی کنستانتین به نام وی یعنی شهر کنستانتین یا در زبان عربی قسطنطنیه تغییر نام داد و تا هزار سال بعد از آن هم باقی ماند در حالی که امپراطوری غربی از هم پاشیده شد بود. جالب این که در زمان حکومت سلجوقیان اسم این شهر به استنبل یا همان استانبول امروزی تغییر نام داد.

در آن دوران قسطنطنیه به یک قدرت پیشتاز در اروپا تبدیل شد و از بناهای قابل توجه آن دوران باید به مسجد ایاصوفیه که نماد رهبری کلیسای ارتدکس یونانی‌ها بوده، اشاره کرد.

تاریخچه فرهنگ مردم استانبول

امپراطوری عثمانی در استانبول

در زمان پادشاهی رومیان که تأثیر زیادی بر فرهنگ مردم استانبول گذاشتند، یکی از عوامل تأثیرگذاری و احاطه بر کشورهایی مانند لبنان و فلسطین و سوریه، انتخاب قسطنطنیه یا همان استانبول امروزی به عنوان پایتخت امپراطوری روم شرقی بوده است.

همچنین طبق تحقیقات انجام شده در استانبول نشانه‌هایی از سکونت مردم در عصر مفرغ کشف شده که نشان دهنده قدمت بسیار طولانی و تاریخی این شهر است. سرگذشت کشور ترکیه را با تسلط یونانیان – ایرانیان – رومیان – عثمانی‌ها و در نهایت دولت امروزی جمهوری ترکیه به پنج قسمت می‌توان تقسیم کرد.

پس از جنگ‌های صلیبی چهارم در سال ۱۲۰۴ و حمله اعراب که باعث تضعیف این امپراطوری شد، پس از ۵۳ روز محاصره عثمانی‌ها در سال ۱۴۵۳ استانبول را فتح کردند و همانند امپراطوری‌های دیگر جهان شروع به کشورگشایی کردند. تا این که از نیروهای متفقین در جنگ اول جهانی شکست خوردند.

شکل گیری جمهوری ترکیه

اشغال – ویرانی و خرابی در ترکیه ادامه داشت تا زمانی که مصطفی کمال آتاترک جنگ استقلال را رهبری کرد و در سال ۱۹۲۳ جمهوری ترکیه را تاسیس کرد. مصطفا کمال آتاتورک با توجه به ایده‌هایی که از دولت‌های غربی می‌گرفت دولت جدید را هم راستای با غربی ها مدرن کرد و پایتخت این کشور را هم به شهر آنکارا منتقل کرد.

اما شهر استانبول با بلوارها و میدان‌های عمومی جدید در دهه ۱۹۴۰ و ۱۹۵۰ به توسعه شهری خود ادامه داد.

در دهه ۱۹۷۰ جمعیت شهر استانبول به سرعت افزایش پیدا کرد و سرانجام  در حال حاضر به عنوان یکی از کلان شهرهای بزرگ جهان شناخته می‌شود.

امروزه هم تمرکز اصلی کشور ترکیه به نوعی بر روی شهر و فرهنگ مردم استانبول است و با توجه به موقعیت استراتژیک خود در منطقه باعث شده تا توجه جهانی هم به آن جلب شود. در سال‌های اخیر شهر استانبول به یکی از توریستی‌ترین شهرهای جهان تبدیل شده است.

فرهنگ مردم استانبول

آشنایی با اسامی تاریخی استانبول

یکی دیگر از عواملی که در بحث فرهنگ مردم استانبول باید به آن اشاره کرد نام‌های مختلف این شهر در طول ادوار گوناگون است. از جمله نام‌های تاریخی این شهر باید از بیزانتیوم، رم جدید، استیمبول، آگوستا آنتونینا، کنستانتینوپل و اسلامبول یاد کرد.

بعد از آنکه کنستانتین بزرگ این شهر را به عنوان پایتخت جدید شرقی امپراتوری روم انتخاب کرد، این شهر نزد مردم به کنستانتینوپل به معنای شهر کنستانتین معروف شد. با وجود این که کنستانتین سعی کرد نام نئا رم به معنای رم جدید را بر آن بگذارد، اما این نام نزد مردم مقبول و فراگیر نشد. مسلمانان که از قدیم با رومیان مراوده داشتند، این شهر را قسطنطنیه یا قسطنطینیه نامیدند.

 نام دیگر شهر استانبول بود که از عبارت یونانی ایستیم بولین به معنای به سوی شهر گرفته شده بود. در سال ۱۷۷۰ میلادی سلطان مصطفی سوم با ضرب سکه‌هایی که روی آن نام اسلامبول (اسلام‌شهر) نقش بسته بود، تلاش کرد این نام را فراگیر کند. در دوره جمهوریت و از روز ۲۸ مارس سال ۱۹۳۰، اداره پست ترکیه از تمام کشورهای جهان خواست تا در مکاتبات خود از نام استانبول استفاده کنند.

فرهنگ مردم استانبول

آشنایی با آداب و رسوم استانبول

یکی دیگر از عناصر مهمی که از فرهنگ مردم استانبول نشات می‌گیرد و خوب است پیش از سفر به این شهر با آن آشنا شوید، آداب و رسوم مردمان این شهر است. مردم استانبول روحیه‌ و خلق‌ و خوی خاصی دارند که خوب است قدری درباره آنها بدانید.

خلق و خوی مردم استانبول

مهمان نوازی

ترک‌ها طبق فرهنگ مردم استانبول بسیار مهمان نواز هستند و از دعوت مهمان به منازل خود لذت می‌برند و با احترام زیادی با آنها برخورد می‌کنند. اگر مهمانان زود از خانه‌شان بروند نوعی بی احترامی به صاحب منزل و حمل بر خوش نگذشتن به مهمان می‌شود پس دقت کنید که خیلی زود رفع زحمت نکنید!

فرهنگ مردم استانبول

آداب عزاداری

در فرهنگ مردم استانبول به هنگام عزاداری و سوگ، طبق آداب و رسوم خاص خود همسایگان تا روز سوم غذاهای آماده شده خودشان را به منزل شخص مصیبت دیده می‌فرستند. حلوا هم تنها غذایی است که خانواده مرحوم می‌پزد و برای همسایگان می‌فرستد.

دوستان نزدیک مرحوم حلوا را آماده می‌کنند. به طوری که نفر اول ملاقه را به نفر بعدی می‌دهد و او هم در حالی که حلوا را هم می‌زند شروع به گفتن خاطره‌ای از آن مرحوم می‌کند و معمولاً حلوا زمانی آماده می‌شود که تمام افراد حاضر در مورد مرحوم به ذکر جمله‌ای پرداخته بوده باشند.

این مراسم شاید کمی ساده به نظر بیاید اما باعث می‌شود اهالی همسایه و دوستان از اوقات خوش خود با آن مرحوم حرف بزنند و پیوندهای بین خود را محکم و عمیق‌تر کنند.

آداب قهوه‌خانه

نکته مهمی که در فرهنگ مردم استانبول رایج است و باید درباره آن بدانید این موضوع است که تقریباً هیچ محله‌ای در این شهر بدون قهوه‌خانه نیست و از عادات مردهای ترک این است که ساعت‌ها با دوستانشان در این کافه‌ها و قهوه خانه‌ها بنشینند و در مورد همه مسائل صحبت کنند.

 همچنین زنان ترک هم برای چای بعد از ظهر در زمان‌های مشخصی به نام دوره‌های ۷ تا ۱۷ روزه سعی می‌کنند با دوستان نزدیک خود در یک جا جمع شده و به گپ زدن مشغول شوند.

اصطلاحات و تعارف ها

خوب است بدانید که مردم استانبول به دلیل برخورد با فرهنگ‌های اروپایی ممکن است رفتاری غیررسمی‌تر داشته باشند اما با این حال همچنان اصطلاحات و روابط مؤدبانه و تعارف در بین آنها همچنان به چشم می‌خورد.

به عنوان مثال واژه آبی به معنای برادر بزرگ‌تر در مقابلش ” قارداش ” به معنای برادر، ” آبلا ” به معنای خواهر بزرگ‌تر و در مقابل ” باجی “ به معنای خواهر و برای ایجاد تمایز بین بزرگ‌تر و کوچک‌تر استفاده می‌شود.

فرهنگ مردم استانبول

جشن نوروز

خوب است بدانید که سال‌ها برپایی عید نوروز برای مردم کرد تبار ترکیه ممنوع بوده اما چند سالی می‌شود که این جشن برای آنها  آزاد شده و مردم این منطقه این امکان را دارند که به استقبال بهار و نوروز بروند و این عید را جشن بگیرند. آنها با برگزاری این جشن از هویت فرهنگی و ملی و فرهنگ مردم استانبول حمایت می‌کنند.

آداب ماه رمضان

اگر چه اکثریت مردم ترکیه را مسلمانان تشکیل می‌دهند اما دولت این کشور یک دولت سکولار است و به همین علت در ایام ماه مبارک رمضان رستوران‌ها در طول روز باز هستند. گرچه مسلمانان به احترام این ماه مبارک، رستوران‌ها و اغذیه فروشی خود را تا موقع افطار می‌بندند اما هیچ کس در بستن یا باز گذاشتن رستورانش منعی ندارد و اختیار با خودش است.

همچنین در فرهنگ مردم استانبول و ترکیه رسم است که مسلمانان با کباب ترکی و چای در زمان افطار روزه خود را باز کنند. خرید و فروش در بازارهای ترکیه هم تا سحر انجام می‌شود و شبکه‌های تلویزیونی هم اقدام به پخش برنامه‌های جذاب و پرطرفدار می‌کنند.

یکی از این برنامه‌های دیدنی ” پاپ استار ” است. در این برنامه مردم عادی را می‌بینید که صدای خود را برای خوانندگی امتحان می‌کنند و هیئت داوران هم هر بار چند نفر را به جامعه هنری ترکیه معرفی می‌کنند. این برنامه از برنامه‌های مهیج و پرطرفدار مردم به حساب می‌رود.

رسوم جالب مردم استانبول

شاید عبارتی را در فرهنگ مردم استانبول مخصوصاً در رستوران‌های سنتی زیاد بشنوید که به معنای ” خوش آمدید ” است و چیزی که شما باید در جواب به آنها بگویید: ” Hos bulduk ” که به معنای ما هم احساس خوشامد گویی داریم است.

 البته اگر فراموش کردید تا این عبارت را بگویید ایرادی ندارد؛ چون آنها متوجه می‌شوند که هر فرد غریبه‌ای زبان آنها را بلد نیست پس دست و پای خود را گم نکنید. در سفر به استانبول توجه داشته باشید که اگر یک خانم هستید، تنها جایی که در استانبول باید از رفتن به آن خودداری کنید ” چایخانه‌های ترکی  است.

 چرا که هم از نظر سنتی و هم فرهنگی، خانم‌ها نباید به چایخانه‌ها بروند. به جای آن اگر هوس خوردن چای در بیرون را کردید می‌توانید به کافه یا باغ‌های سرو چای‌ای که در آن خانواده‌ها و بانوان هستند بروید و ساعاتی را خوش بگذرانید.

دورهمی های استانبول

نکته مهم دیگر درباره فرهنگ مردم استانبول که لازم است بدانید درباره دورهمی‌های اجتماعی مردم این شهر است. ممکن است ناگهان از طرف فردی ترکی به یک مهمانی یا عروسی و شاید دورهمی دعوت شوید حتی اگر با آن شخص فقط چند روز آشنا شده باشید.

آنها اعتقادشان این است که باید شاد و پر از هیجان باشید. در مجموع در این کشور، کلمه غریبه مفهوم خاص و مهمی ندارد. در واقع تنها چیزی که مردم آنجا می خواهند این است که احساس غریبی نکنید و از بودن در جایی که هستید نهایت لذت و انرژی را ببرید.

همچنین اگر خواستید به نشانه تشکر و برای احترام به دعوتشان برایشان هدیه‌ای بخرید و توجه داشته باشید که کادوهای مختلفی مثل پیراهن‌های خاص، طلا و حتی پول به عنوان هدیه در این شهر رایج است.

فرهنگ مردم استانبول

آداب مهمانی رفتن

نکته دیگری که در فرهنگ مردم استانبول مهم است این موضوع است که در استانبول ورود به خانه با کفش خیلی مرسوم نیست و به جای آن میزبان قطعاً به شما دمپایی رو فرشی می‌دهد. ضمناً اگر برای شام دعوت شدید، حتماً از روز قبل چیزی نخورید چرا که مردم این کشور عادت دارند بشقاب‌های مهمانشان را خیلی پر کنند و هیچ بهانه و عذری را هم نمی‌پذیرند تا همه غذایتان را نخورید و بعد از پشت میز بلند شوید.

همچنین غذای اصلی معمولاً یک وعده خیلی زیاد و مهم است و بعد از آن برایتان میوه و آجیل می‌آورند و در نهایت به چای و قهوه ترک ختم می‌شود.

علاوه بر این اگر برای صرف غذا به خانه کسی دعوت شدید، بهتر است همراه او به آشپزخانه بروید و پیشنهاد کمک بدهید چون باعث خوشحالی صاحبخانه و راحتی شما با ایشان می‌شود. آقایان هم عادت دارند در این موقع در اتاق نشیمن کنار هم باشند و درباره مسائل مختلفی با هم صحبت کنند.

چانه زدن

ضمناً رسم مهم بعدی که در این شهر و در فرهنگ مردم استانبول توجهتان را جلب خواهد کرد، این است که در مسائل مالی هم ترک‌ها خیلی اهل چانه زنی هستند و در واقع این یکی از خرده فرهنگ‌های مردم این کشور به حساب می‌رود و در این میان، چانه زدن از خریدهای کوچک مغازه‌ای گرفته تا معاملات بزرگ به شدت مرسوم بوده و هست.

فرهنگ مردم استانبول

آداب معاشرت

مردم در استانبول برای صدا کردن افرادی که رابطه صمیمی با یکدیگر ندارند، از فرم‌های رسمی برای خطاب یکدیگر استفاده می‌کنند. به همین خاطر نام کوچک هرگز به تنهایی به کار نمی‌رود و عناوینی همچون بی (برای افراد مذکر)، بیان (برای افراد مؤنث)، افندی، هانمفندی، برای احترام به نام یا نام خانوادگی فرد اضافه می‌شوند.

به طور کلی در فرهنگ مردم استانبول احترام گذاشتن بسیار بین مردم رواج دارد. به طور مثال جوان‌ترها به سالمندان بسیار احترام می‌گذارند و برای ادای احترام در وسایل نقلیه عمومی جای خود را به افراد مسن‌تر می‌دهند.

تماس و ارتباط میان مردم

مطابق با فرهنگ مردم استانبول هنگامی که دو مرد یا دو زن برای اولین بار ملاقات می‌کنند، با هم دست می‌دهند و تماس چشمی مستقیم برقرار می‌کنند. در روابط دوستانه و صمیمی‌تر ممکن است مردها بعد از دست دادن، گونه یکدیگر را هم ببوسند.

با این حال با توجه به عقاید مذهبی مردم در استانبول به هنگام دیدن افراد از جنس مخالف بهتر است محتاطانه عمل کنید. همچنین زیاد منتظر دست دادن آنها در هنگام خداحافظی نباشید چراکه چنین اتفاقی زیاد در بین آنها رواج ندارد.

علاوه بر این برقراری ارتباط چشمی در بین مردم استانبول بسیار اهمیت و جایگاه ویژه‌ای دارد چرا که آن را نشانه صداقت در وجود شما تلقی می‌کنند. برای هم‌کلام شدن با مردم استانبول بعد از برقراری ارتباط چشمی، کافی است تا از مسائل کشور ترکیه، سیاست یا فوتبال با آنها صحبت کنید.

آشنایی با فرهنگ غذایی مردم استانبول

فرهنگ غذایی استانبول هم بخش مهمی از فرهنگ مردم استانبول را تشکیل می‌دهد و به‌ واسطه‌ علاقه‌ بسیاری که مردم این شهر به غذاخوردن دارند، در بین مردم کشورهای دیگر کاملاً شناخته شده است. هر منطقه‌ از ترکیه سبک غذایی خاص خود را دارد.

مردم این کشور به دلیل رژیم غذایی خود، مورد تحسین و زبانزد کل جهان هستند. آنها این را مدیون طعم و عطر بی‌ نظیر غذاهایشان، تاریخچه‌ غنی غذایی، تنوع و گوناگونی مواد تشکیل دهنده‌ و رژیم غذایی متفاوت در هر منطقه‌ جغرافیایی می‌دانند.

همچنین عوامل مهمی مانند تنوع محصولات کشاورزی ‌بومی، مبادلات فرهنگی و تاریخی، آشپزخانه‌‌های به جا مانده از دوران سلجوقیان و امپراتوری عثمانی و همچنین شرایط آب و هوایی و جغرافیایی، تأثیری بسیار شگفت انگیزی بر سبک و نحوه پخت و پز در میان مردم این سرزمین گذاشته.

پیشینه آشپزی استانبول

هنر آشپزی مردم در فرهنگ مردم استانبول از پیشینه‌‌ای عمیق و طولانی برخوردار است شاید برایتان جالب باشد بدانید که شهرهایی همچون استانبول، بورسا و منطقه ازمیر فرهنگ غذایی و روش آشپزی خود را از امپراتوری عثمانی به ارث برده‌‌اند.

رژیم غذایی ساکنان نواحی دریای مرمر، دریای اژه و مدیترانه هم سرشار از سبزیجات، گیاهان تازه و ماهی است و استفاده از روغن زیتون در غذاها جایگاه بسیار مهم و اصیلی در طبخ غذا دارد.

فرهنگ غذایی مردم استانبول

سیگار کشیدن همراه با غذا خوردن

یکی از مواردی که ممکن است در رستوران‌ها و فرهنگ مردم استانبول مشاهده کنید این است که مردم در هنگام خوردن غذا یا نوشیدنی سیگار می‌کشند. این موضوع امری مرسوم در این شهر است و اگر شما را آزار می‌دهد بهتر است به سراغ رستوران‌هایی بروید که سیگار کشیدن در آن ممنوع است.

قهوه، نوشیدنی محبوب استانبولی ها

قهوه از نوشیدنی‌های محبوب و معروف در فرهنگ مردم استانبول است. در حقیقت، نوشیدن قهوه برای مردم این شهر بهانه‌ای برای انجام گفتگوهای دوستانه است. آنها سعی می‌کنند در طول روز ساعاتی را به خوردن قهوه در کافه‌های شهر و گفتگو با دوستانشان اختصاص دهند.

در ارتباط با نوشیدن قهوه بهتر است چند نکته را مد نظر داشته باشید. اول این که قهوه ترک را یک جا سر نکشید و ذره ذره آن را بنوشید. دوم اینکه می‌توانید به قهوه خود کمی شکر اضافه کنید تا خیلی هم تلخ نباشد. نکته آخر این که از آنجایی که در انتهای این قهوه‌ها کمی پود وجود دارد، آن را تا ته ننوشید چرا که بسیار تلخ است.

آشنایی با دین و مذهب مردم استانبول

یکی دیگر از عناصر مهم فرهنگ مردم استانبول دین  و مذهب و عقاید مردم این شهر است. اسلام به عنوان دین غالب مردم استانبول و ترکیه، نقشی مهم و برجستهدر شکل‌دهی به جامعه و فرهنگ مردم استانبول بازی می‌کند. تقریباً ۹۹ درصد جمعیت شهر استانبول مسلمان هستند و اکثر آن‌ها پیرو مذهب سنی هستند.

 استانبول تعداد زیادی مسجد دارد که یکی از مشهورترین آن‌ها مسجد سلطان احمد (مسجد آبی) است. این مسجد با معماری زیبا و مناره‌های بلند خود، نه تنها به عنوان نمادی از اسلام در این شهر شناخته می‌شود، بلکه یکی از مهم‌ترین جاذبه‌های گردشگری استانبول هم هست.

مسجد ایاصوفیه هم که در ابتدا کلیسا بوده و سپس به مسجد تبدیل شده و امروزه موزه‌ای تاریخی است، نماد دیگری از تاریخ چند دینی استانبول است. اگرچه بیشتر جمعیت استانبول مسلمان هستند، این شهر با داشتن تنوع دینی، پذیرای اقلیت‌های مسیحی، یهودی و دیگر ادیان هم بوده است.

دین و مذهب مردم استانبول

اقلیت های دینی در استانبول

در کنار جمعیت مسلمان، فرهنگ مردم استانبول اقلیت‌های دینی از جمله مسیحیان و یهودیان را هم در خود جای داده است. این شهر در طول تاریخ همواره پذیرای جوامع مختلف دینی بوده است. کلیساهای ارتدوکس و کاتولیک متعددی در استانبول وجود دارد که هر کدام دارای تاریخچه‌ای غنی هستند.

همچنین محله‌هایی در استانبول مانند Balat به جمعیت یهودی خود و کنیسه‌های قدیمی‌شان شناخته می‌شوند. دین در زندگی روزمره مردم استانبول نقشی حیاتی دارد. در طول روز، صدای اذان از مساجد مختلف شهر به گوش می‌رسد که یادآور اهمیت دین در زندگی مردم این شهر است.

بسیاری از کسب‌وکارها و مغازه‌ها در زمان‌های نماز بسته می‌شوند تا مردم به انجام واجبات دینی خود بپردازند. همچنین در ماه رمضان، زندگی اجتماعی و فرهنگی استانبول تحت تأثیر مراسم افطار و سحر قرار می‌گیرد و بسیاری از رستوران‌ها و کافه‌ها در طول روز تعطیل هستند.

آشنایی با زبان مردم استانبول

زبان رسمی مردم استانبول و سراسر ترکیه، زبان ترکی است. این زبان از شاخه زبان‌های ترکی و یکی از زبان‌های بزرگ جهان است که حدود ۷۵ میلیون نفر به آن تکلم می‌کنند. زبان ترکی که امروزه در ترکیه صحبت می‌شود، به طور رسمی بعد از اصلاحات مصطفی کمال آتاتورک، بنیان‌گذار جمهوری ترکیه، تغییرات زیادی کرد و الفبای آن از عربی به لاتین تغییر پیدا کرد.

به دلیل موقعیت جغرافیایی و تاریخی و فرهنگ مردم استانبول، این شهر همواره پذیرای زبان‌های مختلف بوده. در دوره بیزانس، زبان یونانی در این شهر رایج بود و پس از تسلط عثمانیان، زبان ترکی به عنوان زبان رسمی وارد شهر شد. اما استانبول به عنوان شهری بین‌المللی، همچنان شاهد تأثیر زبان‌های مختلف از جمله انگلیسی، فرانسوی و عربی است.

بسیاری از مردم استانبول به خصوص در مناطق گردشگری و تجاری به زبان انگلیسی مسلط هستند. این امر به دلیل تعداد زیاد گردشگران خارجی است که سالانه از این شهر بازدید می‌کنند. علاوه بر انگلیسی، زبان‌های دیگری همچون عربی و روسی هم در بعضی مناطق استانبول شنیده می‌شود.

هنر و موسیقی در استانبول

همان‌طور که شاید حس بزنید هنر و موسیقی هم بخش مهمی از فرهنگ مردم استانبول به حساب می‌رود. موسیقی ترکی با استفاده از سازهایی همچون باغلاما و کلارینت، نمایانگر ترکیب موسیقی شرقی و غربی است. در کنار موسیقی سنتی ترکی، استانبول میزبان موسیقی‌های مدرن از جمله جاز، راک و پاپ هم هست.

فستیوال‌های موسیقی بسیاری در طول سال در این شهر برگزار می‌شود که علاقه‌مندان از سراسر جهان را به خود جذب می‌کنند. در زمینه هنرهای تجسمی هم استانبول دارای گالری‌های هنری مدرن و سنتی متعددی است.

هنرمندان استانبولی اغلب از تاریخ و فرهنگ غنی این شهر الهام می‌گیرند و آثار خود را به نمایش می‌گذارند. فستیوال‌های هنری مانند بی‌ینال استانبول از جمله مهم‌ترین رویدادهای فرهنگی این شهر هستند.

آشنایی با لباس مردم استانبول

لباس هم بخش مهمی از فرهنگ مردم استانبول است. همان‌طور که گفتیم ترکیه از دو بخش اروپایی و آسیایی تشکیل شده و تلفیقی از فرهنگ غرب و شرق را در خود جای داده. به همین خاطر ردپای آداب و رسوم مختلف در پوشاک اقوام آن هم به چشم می‌خورد.

بخشی از مردم هنوز به پوشش سنتی و قدیمی خود پایبند هستند و بخشی دیگر تحت تأثیر فرهنگ اروپا و غرب قرار گرفته‌اند. اطلاعات سفرنامه‌های ترکی نشان می‌دهد که مردم ترکیه رنگ سیاه را برای لباس مناسب نمی‌دانستند و بیشتر از رنگ سبز استفاده می‌کردند.

لباس مردم استانبول

لباس مردان

مردان پارچه پنبه‌ای سفیدی را دور یک ساروق بزرگ (عمامه) می‌پیچیدند و به عنوان سرپوش به کار می‌بردند و بلندی لباس هم از گردن تا پاشنه پا بود. جهانگردان مختلف در قرن‌های ۱۶ و ۱۸ میلادی لباس مردان ترک را در نامه‌های خود شرح داده‌اند که شامل کلاه مخروطی، شلوار گشاد و نازک از جنس پنبه و سرمه دوزی، صندل‌هایی از چرم سفید و گلدوزی و کتی به نام انتاری از جنس پارچه شامی بود.

لباس زنان

زنان ترک هم از لباس خز و کلاهی به نام کالپاک استفاده می‌کردند. در زمان عثمانی زنان خارج از منزل، فراجه (لباسی شبیه مانتو بدون یقه) و چارشاف (چادرشب) به تن می‌کردند و صورت خود را با سرپوشی به نام یاشماک یا یاشاماق می‌پوشاندند. فراجه معمولاً دارای رنگ‌های روشن مثل صورتی، آبی و سبز بود. به طور کلی می‌توان گفت پوشش برای ترکان دوره عثمانی نشان دهنده طبقه و مقام و نیز تفاوت‌های دینی و مذهبی بود.

 پارچه های البسه سنتی

لباس‌های سنتی مردم طبق فرهنگ مردم استانبول با مواد گیاهی طبیعی رنگ می‌شوند تا بیانگر احساسات و احوال آن‌ها باشد. لباس زنان پر از نقش و نگار است و با منجوق دوزی، حاشیه دوزی، گلابتون، چین‌های چشم نواز و دوختن سکه تزیین می‌شود و بیانگر تاریخ، هنر و حتی وضعیت تأهل آن‌هاست.

استفاده از پارچه‌هایی همچون ساتن، ترمه، مخمل، تافتا، ابریشم، موسلین و پشم رواج زیادی در این مناطق دارد. در این بین زنان پارچه ترمه و ابریشم و مردان لباس پشم به تن می‌کنند.

با وجود اینکه در حال حاضر حدود ۷۰ درصد مردم ترکیه شهر نشین هستند و پوشش آن ها از مدهای اروپایی و غربی پیروی می کند، اما هنوز در بعضی از روستاها و شهرهای این کشور زنان چند لایه لباس روی هم می پوشند و مردان هم شلوار و کت های گشاد و بلند به تن می کنند که به آن جوبا گفته می شود.

آشنایی با صنایع دستی استانبول

سوغات و صنایع دستی هر شهر یا کشور، درست مثل امضای خاص آن منطقه است. چیزی که مناطق مختلف را از هم جدا می‌کند و بهترین اطلاعات را درباره‌ی شیوه و سبک زندگی، مشاغل، طبع و ذایقه‌ی مردم و حتی آب‌وهوای یک منطقه در اختیارتان می‌گذارد.

فرهنگ مردم استانبول هم از این قاعده مستثنی نیست و جذابیت سوغات استانبول و صنایع دستی آن هر گردشگری را به ذوق می‌آورد! امکان ندارد به استانبول سفر کنید و زیبایی و جذابیت صنایع دستی آن شما را مسحور خود نکند. در ادامه با سفرهای پایتخت همراه باشید تا به معرفی مهم‌ترین صنایع دستی این شهر بپردازیم.

صنایع دستی استانبول

۱. سرامیک و کاشی

یکی از بهترین صنایع دستی استانبول، کاشی و سرامیک است. سرامیک و کاشی کشور ترکیه بسیار معروف است چرا که این منطقه در حوزه ساخت کاشی و سرامیک‌ها سابقه‌ای بسیار طولانی دارد. می‌توان گفت ساخت کاشی و سرامیک در این کشور به دوران قبل از عثمانی بازمی‌گردد.

کاشی‌های ایزنیک هم در شهر استانبول بسیار معروف هستند که به عنوان سوغات و صنایع دستی توسط گردشگران خریداری می‌شوند و نماینده‌ی فرهنگ مردم استانبول هستند.

۲. محصولات بلور و شیشه

بلور و شیشه هم از جمله بهترین صنایع دستی استانبول به شمار می‌روند. بسیاری از آثار ساخته شده به واسطه بلور و شیشه در زمان عثمانی هنوز هم وجود داشته است. این محصولات نشان دهنده تاریخ طولانی این صنایع دستی در شهر استانبول هستند.

از جمله آن‌ها می‌توان به لامپ‌های نفتی و گلدان‌های لاله‌های شیشه‌ای رنگی اشاره کرد که به عنوان صنایع دستی به فروش می‌رسند.

۳. محصولات چوبی

محصولات چوبی هم در فرهنگ مردم استانبول از سابقه طولانی برخوردارند و به عنوان صنایع دستی برتر کشور ترکیه شناخته می‌شوند. اگر به دنبال صنایع‌دستی و سوغاتی گران‌قیمت هستید، می‌توانید به سراغ تخته‌ نرد بروید که مربوط به دوران سلجوقیان است. همچنین محصولات دیگری را هم به عنوان نمادهای ترکی، به حالت چوب می‌توانید خریداری کنید.

۴. محصولات نساجی

محصولات نساجی محصولاتی هستند که بافته می‌شوند و از آن‌ها محصولات دیگری همچون کیسه‌های پارچه‌ای با رنگ‌های مختلف ساخته می‌شود. محصو‌لات نساجی هم به عنوان صنایع دستی کشور ترکیه به حساب می‌روند که سابقه تاریخی هم دارند. بنابراین محصولات نساجی را هم می‌توانید از جمله بهترین صنایع دستی در فرهنگ مردم استانبول در نظر بگیرید.

۵. خوشنویسی

خوب است بدانید ترک‌ها در طول تاریخ از زمان عثمانی علاقه زیادی به خوشنویسی و خطاطی تاریخی داشته‌اند. به‌طوری‌که تا امروز هم هنر خوشنویسی مورد توجه ترک‌ها قرار دارد. در زمان گذشته عثمانی‌ها خوشنویسی را با شوق و شور مذهبی ترکیب کردند و تا حدود ۵۰۰ سال از آن بهره‌مند شدند.

شما می‌توانید مثالی بارز از هنر خوشنویسی ترکی عثمانی همراه با نقوش انتزاعی عرب را در سقف‌ها و دیوارهای مساجد استانبول مشاهده کنید.

۶. فلزکاری و مسکاری

مس و فلز کاری هم از جمله بهترین صنایع دستی استانبول به شمار می‌روند. هنر فلزکاری و مس بر روی محصولات مختلف هم دارای سابقه بسیار طولانی است که از جمله موارد صنایع دستی در کشور ترکیه و بخصوص شهر استانبول به حساب می‌آید. فلزکاری و مس امروز هم طرفداران بسیار زیادی دارد.

مس در محصولات زیادی مانند وسایل آشپزخانه، جواهرات و موارد دیگر مورد استفاده قرار می‌گیرد. این روزها ظروف مسی هم در بین خانم‌ها بسیار محبوب است. به‌طورکلی باید بدانید که فلزکاری و مس جزء محبوب‌ترین صنایع دستی کشور ترکیه و فرهنگ مردم استانبول به حساب می‌آید.

آشنایی با غذاهای سنتی استانبول

تا زمانی که غذاهای سنتی شهری را نچشیده‌اید نمی‌توانید بگویید که با فرهنگ آن شهر آشنا شده‌اید. چرا که این غذاها ارتباط مستقیمی با تاریخ و پیشینه و سنت‌های مردمان آن شهر دارند. برای شناخت بهتر فرهنگ مردم استانبول هم بهتر است کمی با غذاهای این شهر آشنا شوید. در ادامه با سفرهای پایتخت همراه باشید تا شما را با برخی از مشهورترین و سنتی‌ترین غذاهای استانبول آشنا کنیم.

غذاهای سنتی استانبول

۱. دونر کباب یا کباب ترکی

شاید شما هم تا به حال کباب ترکی خورده باشید چرا که این نوع کباب در کشور خودمان هم طبخ می‌شود. دونر کباب یا همان کباب ترکی، یکی از معروف‌ترین و بهترین غذاها در فرهنگ مردم استانبول است که در سراسر دنیا هم طرفداران بسیاری دارد.

این غذای لذیذ از گوشت‌های مختلفی همچون بره، گوساله یا مرغ با حرارت کم کباب می‌شوند، تهیه می‌شود. راز طعم فوق‌العاده دونر در همین پخت آهسته و لطافت گوشت آن است.

این کباب خوشمزه را می‌توانید به دو صورت سفارش دهید، یا به صورت پیچیده در نان لواش، که یک غذای سریع و خوشمزه است، یا به صورت پرسی، که با نان پیده، ماست، سس گوجه و کره سرو می‌شود.

۲. کوزو تندیر

کوزو تندیر یکی از خوشمزه‌ترین و مشهورترین غذاها در فرهنگ مردم استانبول است که طعم و عطر آن را فراموش نخواهید کرد. این غذای فوق‌العاده از بره تهیه می‌شود که با پخت آرام در تنور، به لطافت و نرمی بی‌نظیری می‌رسد. هر لقمه از کوزو تندیر، شما را با طعمی غنی و ماندگار مواجه می‌کند که ترکیبی از گوشت خوش‌طعم بره و ادویه‌های مخصوص است.

این غذای خوشمزه اغلب با ایچ پیلاو (پلو پر از ادویه و سبزیجات) یا سیب‌زمینی و ماست سرو می‌شود و ترکیبی عالی از طعم‌ها را به همراه دارد. کوزو تندیر تجربه‌ای بی‌نظیر است که با خوردن هر لقمه از آن سنت‌های آشپزی ترکیه و طعم‌های اصیل آن شما را با خود همراه می‌‌کنند.

۳. علی نازیک کباب

علی نازیک کباب یکی از محلی‌ترین غذاها در فرهنگ مردم استانبول است که قدمتش به قرن شانزدهم میلادی می‌رسد. با وجود این سابقه طولانی این غذا همچنان محبوبیت خود را حفظ کرده.

این کباب لذیذ از تکه‌های گوشت بره مزه‌دار شده تهیه می‌شود که به طور ماهرانه‌ای کبابی شده و همراه با بادمجان کبابی، گوجه‌فرنگی و ماست چکیده سرو می‌شود. ترکیب طعم دودی بادمجان با لطافت گوشت بره و طراوت ماست، این غذا را به یکی از خوشمزه‌ترین تجربه‌های آشپزی ترکی تبدیل کرده.

 علی نازیک کباب نه‌‌تنها یکی از غذاهای سنتی استانبول است بلکه با استفاده از مواد تازه و طعم‌های قوی، هر ذائقه‌ای را راضی می‌کند. اگر به استانبول سفر می‌کنید و  دوست دارید یک نوع کباب متفاوت را بچشید حتماً علی نازیک کباب را امتحان کنید.

۴. مرجیمک کوفتسی

مرجیمک کوفتسی یکی از سنتی‌ترین غذاهای استانبول است که مخصوص گیاه‌خواران طراحی شده و طعمی فوق‌العاده دارد. این کوفته‌های خوشمزه از ترکیب عدس، بلغور و سبزیجات خردشده تهیه می‌شوند و طعمی لذیذ و تند دارند که هر لقمه از آن لذتی فوق‌العاده به شما می‌بخشد.

 مرجیمک کوفتسی با ادویه‌های معطری همچون زیره، نعناع خشک، ریحان، فلفل قرمز و سیاه ترکیب می‌شود که طعمی گرم و دلپذیر به آن می‌بخشد. این غذا اغلب به عنوان پیش‌غذا در رستوران‌ها سرو می‌شود و بافت نرمش، آن را به یکی از انتخاب‌های محبوب میان گیاه‌خواران تبدیل کرده است.

۵. کادین بودو کوفته

کادین بودو کوفته از شگفت‌انگیزترین و خوشمزه‌ترین غذاها در فرهنگ مردم استانبول است. این کوفته‌ها از گلوله‌های کوچک گوشتی تهیه می‌شوند که در آرد و تخم‌مرغ غلتانده شده و بعد سرخ می‌شوند. نتیجه کار، کوفته‌هایی با بافتی نرم و طعمی لذیذ است که هر ذائقه‌ای را راضی می‌کند.

کادین بودو کوفته نه‌تنها به عنوان یک غذای اصلی انتخابی عالی است، بلکه به‌خاطر شکل جذاب و رنگ طلایی خود، به عنوان یک پیش‌غذا نیز محبوبیت دارد. این غذا را می‌توان به‌راحتی در خانه تهیه کرده و با چاشنی‌های مختلف یا سس‌های مخصوص سرو کنید.

آشنایی با جاذبه های فرهنگی استانبول

اگر تا به اینجای این مقاله جذب تاریخ و فرهنگ مردم استانبول شده‌اید و دوست دارید از این شهر دیدنی بازدید کنید و می‌خواهید بدانید چه جاذبه‌های فرهنگی در این شهر وجود دارد، در ادامه با سفرهای پایتخت همراه باشید تا برخی از مهم‌ترین جاذبه های تاریخی استانبول را به شما معرفی کنیم.

جاذبه های فرهنگی استانبول

۱. مسجد ایاصوفیه

جالب است بدانید بیشتر از ۳ هزار مسجد در استانبول وجود دارد. در این میان ایا صوفیه، دیدنی‌ترین نمونه معماری بیزانسی در جاذبه های استانبول است. گرچه برخی از این مساجد، در ابتدا به‌عنوان کلیساهای بیزانسی ساخته شده بودند و قدمتشان به قرن چهارم پس از میلاد می‌رسد.

ایاصوفیه هم به عنوان یکی از مهم‌ترین جاذبه‌های فرهنگ مردم استانبول یک کلیسای جامع در دوران بیزانس بوده که بعدها به یک مسجد تبدیل شده و در حال حاضر به‌عنوان موزه و یکی از بزرگ‌ترین مراکز دیدنی استانبول شناخته می‌شود. موزاییک‌ها و نقاشی‌های دیواری در تمام قسمت‌های این مسجد باشکوه، نظر بازدیدکنندگان را به خود جلب می‌کند.

جزئیات معماری ایاصوفیه

این بنا یکی از بی‌نظیرترین آثار معماری بیزانسی به حساب می‌رود. این سازه بزرگ عناصر متعددی دارد. در لحظه ورود به مسجد، با مجموعه عظیمی از موزاییک‌ها و ستون‌های مرمری روبه‌رو خواهید شد.

با وجود این که در طول سال‌های متوالی به دلیل بی‌توجهی و مراقبت نکردن خرابی‌هایی در مسجد ایجاد شده اما در حال حاضر به صورت منظم مرمت می‌شود. مسجد ایاصوفیه، شلوغ‌ترین جاذبه ترکیه به شمار می‌رود. پس بازدید از آن را از دست ندهید.

ساعت بازدید: ۲۴ ساعته

قیمت بلیط: ۱۰۰ لیر (برای کودکان زیر ۶ سال رایگان)

آدرس: محله سلطان احمد، میدان ایاصوفیه

۲. کاخ توپکاپی

کاخ توپکاپی از دیگر جاذبه‌های فرهنگ مردم استانبول است که شش سال پس‌ از فتح استانبول در سال ۱۴۵۳ به دستور سلطان محمد دوم، در محل آکروپلیس دوره بیزانس بنا شده. کاخ توپکاپی، اولین کاخ میان همه کاخ‌های عثمانی به حساب می‌رود که با سبک معماری متفاوت در مقایسه با سبک‌های برجسته غربی و شرقی آن دوران، توجه بسیاری را به خود جلب کرده.

کاخ توپکاپی، چهار حیاط اصلی دارد. این کاخ امروزه به‌عنوان موزه، از دیدنی‌ترین جاذبه‌ های استانبول است. لازم به ذکر است که آخرین زمان بلیط‌فروشی این کاخ در ۶ ماه اول سال تا ساعت ۵ عصر و در ۶ ماه دوم سال، تا ساعت ۳:۴۵ ظهر است.

از قرن پانزدهم تا نوزدهم، پادشاهان عثمانی قلعه‌ها و کاخ‌های متعددی در استانبول ساختند. برخی از این کاخ‌ها، اقامتگاه اولیه و برخی خانه‌های تابستانی بودند. اگر به تاریخ علاقه‌مندید بازدید از این آثار تاریخی را از دست ندهید.

ساعت بازدید در بهار و تابستان: از ۹ صبح تا ۶ عصر، سه‌شنبه‌ها تعطیل 

ساعت بازدید در پاییز و زمستان:  از ۹ صبح تا ۴:۴۵ بعدازظهر، سه‌شنبه‌ها تعطیل

قیمت بلیط: از ۱۰۰ تا ۲۸۵ لیر

آدرس: منطقه اروپایی فاتح، محله جانکورتران، نزدیک میدان سلطان احمد، جنب پارک گولهانه

۳. قلعه روملی حصار

قلعه روملی حصار که به دژ بوازکسن معروف است از جمله بی‌نظیرترین جاذبه‌های فرهنگ مردم استانبول است که تاریخچه‌ای غنی در آن نهفته شده. این قلعه در زمان عثمانیان و به دستور سلطان محمد فاتح بر تپه‌ای واقع در باریک‌ترین بخش تنگه بسفر و به منظور محاصره قسطنطنیه (استانبول امروزی) ساخته شده.

 این قلعه از سه برج اصلی، ۱۳ برج نگهبانی چندضلعی و چندین دروازه تشکیل شده و با داشتن دیوارهایی قطور و نفوذناپذیر، لقب یکی از مستحکم‌ترین دژهای ترکیه را یدک می‌کشد. امروزه قلعه روملی حصار به موزه‌ای باشکوه برای تماشای برگی از تاریخ فتح استانبول تبدیل شده و با آمفی تئاتر روباز خود، گردشگران را با اجراهای رقص و موسیقی محلی ترکیه با فرهنگ غنی مردم این کشور آشنا می‌کند

آدرس: استانبول، امتداد تنگه بسفر، ساحل روملی

هزینه بازدید: ۱۰ لیر

ساعت بازدید: از ساعت ۹ صبح تا ۵ بعدازظهر روزهای شنبه، یکشنبه، دوشنبه و در روزهای پنجشنبه و سه شنبه از ساعت ۱۲:۳۰ ظهر تا ۴ بعد از ظهر

۴. پل گالاتا

پل گالاتا یکی از پل‌های معروف و جاذبه‌های فرهنگ مردم استانبول است که روی آن می‌توان صف طولانی و منظم ماهیگیران را تماشا کرد. جالب است بدانید این پل در تاریخ و ادبیات ترکیه هم بسیار مشهور است. اگر برای بازدید از پل به اینجا می‌روید، ممکن است که ساعت‌ها مشغول تماشای مناظر و عکس گرفتن از خود و ماهیگیران پل گالاتا شوید.

 به همین خاطر توصیه می‌کنیم با توجه به فصلی که سفر می‌کنید، حتماً لباس مناسب بپوشید یا با خود همراه داشته باشید. علاوه بر این تعدادی از رستوران‌های خوب استانبول روی این پل و در اطراف آن قرار دارند و می‌توانید برای صرف وعده‌های غذایی‌ به آن‌ها سر بزنید.

ساعت بازدید: ۲۴ ساعته

قیمت بلیط: رایگان

آدرس: محله اروپایی بی‌اوغلو

۵. ابلیسک تئودوسیوس

ابلیسک تئودوسیوس یک ابلیسک مصر باستان است که در استانبول واقع شده. این سازه به دستور امپراتور روم تئودوسیوس در قرن چهارم پس از میلاد، برای بزرگداشت پیروزی در بین‌النهرین ساخته شد. این ستون از گرانیت قرمز است و در هر طرف ابلیسک، یک ستون مرکزی از کتیبه‌هایی وجود دارد که نبردی از قرن ۱۵ قبل از میلاد را به تصویر می‌کشد.

این کتیبه‌ها، پیروزی توتموس سوم بر میتانی را در حدود ۱۴۵۰ قبل از میلاد بازگو می‌کند و یکی از دیدنی‌ترین جاذبه‌ها برای آشنایی با تاریخ و فرهنگ مردم استانبول به شمار می‌رود.

ساعت بازدید: ۲۴ ساعته

قیمت بلیط: رایگان

آدرس: محله فاتح، میدان سلطان احمد

۶. خانه آتاتورک

خانه آتاتورک یکی دیگر از جاذبه‌های این شهر برای شناخت بیشتر و بهتر فرهنگ مردم استانبول است و اگر به بازدید از خانه‌های تاریخی علاقه دارید در سفر به این شهر به بازدید از خانه‌ای تاریخی که روزگاری محل زندگی کمال آتاتورک بوده بروید و از موزه غنی و ارزشمندی که در آن راه‌اندازی شده است، دیدن کنید.

 در موزه خانه آتاتورک، بعضی لوازم شخصی او مانند لباس‌ها، کلکسیون‌های مختلف، عکس‌های تاریخی، اسناد و نقاشی‌های متنوع در معرض دید عموم قرار گرفته است.

آدرس: استانبول، منطقه سیسلی

ساعت کاری: ۹ الی ۱۶

قیمت بلیط: ۲۵ لیر 

۷. ستون کنستانتین

ستون کنستانتین، یادگاری از دوران امپراتوری روم شرقی و از جذاب‌ترین جاذبه‌های استانبول است که در میدان چمبرلیتاش قرار دارد. این ستون سنگی که از جنس پورفیری ساخته شده، زمانی مجسمه‌ای از کنستانتین کبیر را بر فراز خود داشت و نماد تأسیس قسطنطنیه به عنوان پایتخت جدید امپراتوری روم به شمار می‌رفت.

ساعت بازدید: ۲۴ ساعته

هزینه بازدید: رایگان

آدرس:  Mollafenari, Vezirhan Cd. No:16 D:18, 34120 Fatih/İstanbul, Turkey

۸. موزه باستان شناسی استانبول

موزه باستان‌شناسی استانبول یک مجموعه موزه دیدنی است که از ۳ ساختمان تشکیل شده و مجموعه‌های باستان‌شناسی با بیشتر از یک میلیون اثر را در خود جای داده است.

 این موزه که از مهم‌ترین مکان‌ها برای شناخت فرهنگ مردم استانبول به شمار می‌رود، شامل مجموعه‌ای از اقلام است که قدمتشان به هزاران سال قبل و زمان بین‌النهرین باستان، مصر قبل از اسلام و شبه‌جزیره عربستان می‌رسد. این موزه همچنین یافته‌های باستان‌شناسی امپراتوری عثمانی را هم به نمایش می‌گذارد.

ساعت بازدید در بهار و تابستان: از ۹ صبح تا ۹ شب

ساعت بازدید در پاییز و زمستان: از ۹ صبح تا ۶.۵ عصر

قیمت بلیط: بزرگ‌سالان ۵۶۲ لیر، کودکان زیر ۸ سال، شهروندان کمتر از ۱۸ سال و بالای ۶۵ سال رایگان

آدرس: انتهای خیابان علمدار، ضلع جنوبی پارک گلهان

جمع بندی

در این مقاله از سفرهای پایتخت به معرفی عناصر مختلف فرهنگ مردم استانبول از جمله تاریخچه‌، آداب و رسوم و خلقیات، زبان و دین و مذهب و هنر و غذاها و صنایع دستی و جاذبه‌های فرهنگی این شهر پرداختیم. اگر قصد سفر به این شهر دیدنی را دارید حتماً نکات ذکر شده در این مقاله را به خاطر بسپارید تا مواجهه‌ای غنی‌تر و کامل‌تر با آن را تجربه کنید.

سؤالات متداول

استانبول کجاست؟

این شهر در کشور ترکیه و در کنار دریای مرمره واقع شده و شرق و غرب را به هم پیوند می‌دهد.

مردم استانبول چه روحیات شاخصی دارند؟

از جمله روحیات شاخص مردم این شهر باید به مهمان‌نوازی و خونگرمی و احترام به بزرگ‌ترها اشاره کرد.

دین و مذهب اغلب مردم استانبول چیست؟

تقریباً ۹۹ درصد جمعیت شهر استانبول مسلمان هستند و اکثر آن‌ها پیرو مذهب سنی هستند.

مشهورترین صنایع دستی مردم استانبول چیست؟

از جمله مشهورترین شاخه‌های صنایع دستی استانبول باید به سرامیک و کاشی، محصولات بلور و شیشه، محصولات چوبی، محصولات نساجی، خوشنویسی و فلزکاری و مس‌کاری اشاره کرد.

غذاهای سنتی استانبول شامل چه مواردی می شود؟

از جمله این غذاها باید از کباب ترکی، کوزو تندیر، علی نازیک کباب، مرجمیک کوفتسی و کادین بودو کوفته نام برد.

جاذبه های فرهنگی استانبول کدامند؟

از جمله این جاذبه‌ها باید از مسجد ایاصوفیه، کاخ توپکاپی، قلعه روملی حصار، پل گالاتا، ابلیسک تئودوسیوس و خانه آتاترک نام برد.

زبان مردم استانبول چیست؟

زبان رسمی مردم استانبول و سراسر ترکیه، زبان ترکی است. این زبان از شاخه زبان‌های ترکی و یکی از زبان‌های بزرگ جهان است که حدود ۷۵ میلیون نفر به آن تکلم می‌کنند.

تور های ویژه