باید ها و نبایدهای بهداشتی برای سفر به هند

پربازدیدترین ها

گردشگری 10 مرداد ، 1403 7 دقیقه

یکی از کشورهای پهناور و بسیار دیدنی با فرهنگی متنوع، جذاب و رنگارنگ که اقوام و مذاهب گوناگونی را در خود جای‌داده کشور هند است. این کشور به‌قدری جاذبه‌های گردشگری متنوع و مختلفی دارد که هر ساله گردشگران بسیاری از سراسر نقاط دنیا به سوی آن روانه می‌شوند. اما همگی می‌دانیم که در سفر به کشورهای دیگر باید بیش از هر زمان دیگری مواظب سلامتی خود باشیم و این تنها با رعایت برخی بایدها و نبایدهای بهداشتی محقق می‌شود. اگر شما هم قصد سفر به این کشور دیدنی را دارید در این مقاله با سفرهای پایتخت همراه باشید تا به بررسی برخی از نکات بهداشتی سفر به هند بپردازیم.

معرفی کشور هند

شاید بهتر باشد پیش از آن که به نکات بهداشتی سفر به هند بپردازیم قدری درباره خود این کشور پهناور و دیدنی بدانیم. هِند که به آن هندوستان، ایندیا و بهارات هم گفته می‌شود، در جنوب آسیا واقع شده و هفتمین کشور پهناور در جهان به حساب می‌رود. هند همچنین بزرگ‌ترین دموکراسی جهان به شمار می‌رود و از جنوب با اقیانوس هند، از جنوب غربی با دریای عرب و از جنوب شرقی هم توسط خلیج بنگال احاطه شده.

 هند همچنین از غرب با پاکستان از شمال با چین، نپال و بوتان و از شرق با بنگلادش و میانمار مرز مشترک دارد. گفتنی است هند در اقیانوس هند با سری‌لانکا و مالدیو مجاور است و جزایر آندامان و نیکوبار آن با تایلند، میانمار و اندونزی مرز آبی مشترک دارد. پایتخت این کشور دهلی است و بعد از چین پرجمعیت‌ترین کشور دنیاست. هند تاریخ و فرهنگ بسیار کهن و غنی دارد و سرزمین نژادها، زبان‌ها، آیین‌ها و فرهنگ‌های مختلف و بسیار است.

نکات بهداشتی سفر به هند

حالا که این‌همه درباره هند این کشور اسرارآمیز و دیدنی و رنگارنگ دانستید شاید بیشتر از همیشه ترغیب شده باشید که به این کشور سفر کنید. اما لازم است این موضوع مهم را در نظر بگیرید که این کشور از وضعیت بهداشتی خوبی برخوردار نیست و لازم است که در سفر به هند بیش از هر کشور دیگری برخی نکات بهداشتی را رعایت کنید تا سفری سلامت را در کنار دوستان و خانواده خود تجربه کنید. در ادامه با سفرهای پایتخت همراه باشید تا به بررسی برخی نکات بهداشتی سفر به هند بپردازیم.

۱. حواستان به تب دنگی و آنسفالیت ژاپنی باشد!

یکی از مهم‌ترین نکات بهداشتی سفر به هند حفاظت از خودتان در مقابل تب دنگی و آنسفالیت ژاپنی است. تب دنگی از جمله بیماری‌هایی است که با نیش پشه منتقل می‌شود. گفتنی است این بیماری علائمی شبیه به مالاریا داشته و درد آن به استخوان‌ها می‌زند. متأسفانه هنوز هیچ واکسنی برای تب دنگی وجود ندارد و فقط می‌توان با مراجعه به پزشک داروهای کاهش تب مصرف کرد.

آنسفالیت ژاپنی هم یک عفونت ویروسی است که از پشه‌ها منتقل می‌شود و علایم آن سردرد، دردهای عضلانی و تب هستند. این بیماری بیشتر در مناطق مرطوب و روستایی و نزدیک به مزارع برنج‌کاری رواج دارد. پس بهتر است از رفتن به نزدیکی مزارع برنج خودداری کنید. گفتنی است این بیماری به‌ندرت بیمار را دچار درگیری شدید می‌کند. بااین‌وجود بهتر است بعد از باران‌های موسمی به شالیزارها بروید. زمانی که دیگر خبری از پشه نیست.نکات بهداشتی سفر به هند

۲. حواستان به مالاریا هم باشد!

یکی دیگر از نکات بهداشتی سفر به هند مراقبت‌کردن از خود در مقابل مالاریا است. با وجود این که مسئولان در هند تلاش‌ زیادی برای کنترل مالاریا کرده‌اند، اما این بیماری همچنان یکی از قاتل‌های بزرگ هند است. گفتنی است بیماری مالاریا توسط یک انگل که در بزاق پشه ماده آنوفل حمل می‌شود، ایجاد می‌شود. اما خیلی هم نگران نباشید چرا که مالاریا در تمام مناطق هند رایج نیست و فقط در بخش‌های شمال شرقی (اودیشا و چاتیسگار) شیوع دارد.

همچنین در مناطق کوهستانی هیمالیا خبری از مالاریا نیست. علاوه بر این گزش این حشره طی چند هفته درمان می‌شود. تنها کافی است داروها را حتی بعد از بازگشت به خانه مصرف کنید. از جمله داروهایی که برای کسانی که دچار گزش این حشره می‌شوند، تجویز می‌شود باید به مالارون، داکسی‌سایکلین یا مفلوکین اشاره کرد.

۳. آفتاب‌سوخته نشوید!

اما نمی‌توان از نکات بهداشتی سفر به هند حرف زد و اشاره‌ای به آفتاب سوزان آن نکرد! باید بدانید آفتاب هند با آن چیزی که در ایران شاهد هستیم، تفاوت دارد. چرا که این کشور به خط استوا نزدیک‌تر است و آفتاب آن به‌صورت ملایم و تند بر روی پوست افراد می‌تابد. همان‌طور که شاید بدانید در چنین شرایطی باید از کرم‌های ضدآفتاب با SPF بالا استفاده کرد. علاوه بر این استفاده از عینک‌آفتابی به هنگام رفتن به زیر نور آفتاب و کلاه و لباس آستین‌بلند هم می‌تواند از پوست بدن در برابر اشعه مضر UV محافظت کند. لازم به ذکر است برای کاهش آفتاب‌سوختگی بهتر است به هنگام غروب و شب به گشت‌وگذار در بیرون از اقامتگاه خود بروید.

۴. گرمازده نشوید!

اگر به زندگی در نواحی گرمسیر عادت ندارید باید حواستان به گرمای هند باشد! گفتی است بسیاری از گردشگرانی که به دهلی، ِآگرا و جیپور می‌روند دچار بثورات پوستی، گرمازدگی و خارش شدید می‌شوند. همچنین عفونت مجاری عرق ناشی از تعریق زیاد هم از نتایج تغییرات آب‌وهوایی است. پس از جمله مهم‌ترین نکات بهداشتی سفر به هند حفاظت از خودتان در مقابل گرماست.نکات بهداشتی سفر به هند

به هنگام گرمازدگی باید با دوش آب‌خنک، استفاده از پودر اکسید روی و لباس نخی گشاد به کمک بدنتان بیایید. همچنین باید تا جایی که ممکن است مایعات کافی بنوشید. ادرار نامنظم (فقط یک بار در روز) و تیره خطرناک است. مایعات و آب، بدن را هیدراته و خنک نگه می‌دارد و در مقابل گرمازدگی از شما محافظت می‌کند. گفتنی است گرمازدگی زیاد برای افراد دچار بیماری قلبی، بسیار خطرناک است پس در ساعات گرم روز در هتل و سیستم تهویه‌مطبوع بمانید!

۵. حتماً واکسن‌های لازم را بزنید!

یکی از مهم‌ترین نکات بهداشتی سفر به هند انجام واکسیناسیون پیش از سفر به این کشور است. از جمله واکسن‌هایی که حتماً باید بزنید باید به واکسن کزاز، تیفوئید، هپاتیت A و دیفتری اشاره کرد. همچنین زدن واکسن هپاتیت B، هاری، مننژیت، آنسفالیت ژاپنی و سل تنها در صورتی به مناطق دورافتاده هند سفر می‌کنید، ضروری است.

گفتنی است هپاتیت B همچون ایدز از طریق خون یا تماس جنسی منتقل می‌شود. بیماری تب حصبه هم از طریق آب و غذای آلوده انتقال می‌یابد. این بیماری تنها در برخی از مناطق هند شیوع پیدا می‌کند.

واکسن وبا هم فراموش نشود!

اگر از نکات بهداشتی سفر به هند و واکسیناسیون پیش از سفر حرف می‌زنیم نمی‌توانیم به وبا اشاره نکنیم. یکی دیگر از بیماری‌هایی که باید حتماً حواستان به آن باشد، وبا است که باعث اسهال شدید و گرفتگی عضلات و ضعف بدن می‌شود. گرچه این بیماری به‌ندرت در هند شیوع پیدا می‌کند اما بهتر است قبل از سفر حتماً واکسیناسیون شوید. علاوه بر این بیشتر مقامات پزشکی هند به ایمن‌سازی بدن در برابر مننژیت منگوکوکی هم توصیه می‌کنند. لازم به ذکر است که این بیماری از طریق ویروس‌ در هوا منتشر می‌شود و به پوشش داخلی مغز حمله می‌کند.

۶. فاصله‌تان را با حیوانات حفظ کنید!

شاید برایتان عجیب باشد که یکی از نکات بهداشتی سفر به هند مربوط به فاصله‌گرفتن از حیوانات است! اما لازم است بدانید یکی از بیماری‌هایی که از طریق حیوانات به انسان منتقل می‌شود، هاری است. به همین خاطر توصیه می‌کنیم از نزدیک‌شدن به سگ‌ها و میمون‌ها جدا خودداری کنید. همچنین چنانچه به باغ وحش می‌روید، از نزدیک‌شدن و لمس حیوانات بپرهیزید. هرکدام از این حیوانات دیدنی و دوست‌داشتنی می‌توانند ناقل بیماری باشند و به‌سلامت شما آسیب برسانند.

علاوه بر این چنانچه در اثر لمس حیوان یا پرنده‌ای دست یا جایی دیگر از بدنتان زخمی شد یا خراش برداشت، بلافاصله زخم را با صابون و یا مواد شوینده بشویید و در صورت امکان از الکل یا پد الکلی استفاده کنید و هرچه زودتر به نزدیک‌ترین بیمارستان بروید تا به شما واکسن ضد هاری تزریق کنند. این مورد از نکات بهداشتی سفر به هند را خیلی جدی بگیرید!نکات بهداشتی سفر به هند

۷. از سیستم گوارش خود مراقبت کنید!

یکی دیگر از نکات بهداشتی سفر به هند مربوط به مشکلات روده و معده می‌شود. باید بدانید اسهال یکی از شایع‌ترین بیماری‌های مسافران به هند است که به شکل خفیف تا شدید بروز می‌کند. اگر اسهال با علائم دیگری همراه نباشد، احتمالاً نشانه عدم سازگاری معده شما با یک غذا یا نوشیدنی جدید هندی است. همچنین اسهال همراه با استفراغ و گرفتگی عضلات هم معمولاً به دلیل مسمومیت غذایی است. گرچه این مشکلات طی ۲۴ تا ۴۸ ساعت حتی بدون درمان هم خود به خود از بین می‌روند.

درمان ناراحتی گوارشی

حالا که از این مورد از مهم‌ترین نکات بهداشتی سفر به هند گفتیم بهتر است از راه مقابله با آن هم بگوییم. اگر دچار اسهال شدید باید نمک و آب ازدست‌رفته بدن را تأمین کنید. می‌توانید سرم خانگی بسازید و یا آن را از داروخانه تهیه کنید. برای تهیه سرم، نصف قاشق چایخوری نمک را با ۴ حبه قند و  یک لیتر آب ولرم مخلوط کرده و بنوشید. اگر این علایم ادامه یافت یا شدید شد فورا به پزشک مراجعه کنید. در این مواقع از خوردن محصولات لبنی، نوشیدنی کافئین دار، ادویه‌ها، غذاهای چرب و برخی میوه‌های سنگین مثل سیب بپرهیزید.

۸. هر غذایی را نخورید!

یکی از مهم‌ترین نکات بهداشتی سفر به هند در خصوص غذایی است که می‌خورید. از آن جایی که غذاهای هندی بسیار تندوتیز هستند ممکن است با مزاج شما سازگار نباشند. به همین خاطر در زمان سفارش غذا بهتر است درخواست کنید که غذای شما کم ادویه طبخ شود.

در ادامه این مورد از نکات بهداشتی سفر به هند باید گفت از امتحان‌کردن غذاهای دریایی در رستوران‌هایی که فاصله زیادی از دریا دارند جدا خودداری کنید چرا که این غذاها به‌احتمال زیاد تازه نیستند. نکته دیگر این که تاحدامکان از خوردن غذاهای گوشتی بپرهیزید و رژیم گیاه‌خواری داشته باشید. توصیه مهم دیگر این که به هیچ عنوان از غذاهای خیابانی هند نخورید! اگر خوردید و حال شما بد شد، کمی نوشابه کوکاکولا بنوشید چرا که بر اساس تحقیقات انجام شده کوکاکولا می‌تواند مسمومیت شما را درمان کند.

۹. حواستان به آب آشامیدنی باشد!

شاید این مورد از نکات بهداشتی سفر به هند به نظرتان عجیب بیاید اما لازم است بدانید هندی‌ها استاد بازیافت پلاستیک هستند. این به این معناست که ممکن است بطری آب‌معدنی که می‌خرید یک بار استفاده شده باشد! به همین خاطر اگر بطری آب‌معدنی خریدید حتماً بررسی کنید که در آن واقعاً پلمب باشد. همچنین به‌صورت جدی به شما توصیه می‌کنیم که از نوشیدن هر نوع آبی به غیر از آب‌معدنی پلمب شده (حتی آب هتل) خودداری کنید. لازم است این مسئله را حتی به هنگام مسواک‌زدن هم رعایت کنید و به‌هیچ‌وجه از آب شیر برای شست‌وشوی دهان و یا مسواک استفاده نکنید.

۱۰. بهداشت شخصی را فراموش نکنید!

یکی دیگر از مهم‌ترین نکات بهداشتی سفر به هند توجه به بهداشت فردی است. این مسئله به‌قدری مهم است که می‌تواند شما را از ابتلا به بیماری‌های ویروسی نجات دهد. پس حتماً قبل از غذا دست‌های خود را با آب و صابون بشویید. همچنین بریدگی و زخم روی پوستتان را تمیز نگه داشته و از اسپری مخصوص و گاز استریل برای ضدعفونی‌کردن آن استفاده کنید. برای جلوگیری از عفونت بهتر است روی زخم یا بریدگی را با باند و یا چسب بپوشانید.نکات بهداشتی سفر به هند

نکات بهداشتی دیگر

مسئله مهم دیگر در خصوص نکات بهداشتی سفر به هند این است که راهنماهای آژانس مسافرتی حتماً قبل از سفر توصیه‌هایی برای مراقبت از خودتان در مورد «مالاریا» خواهند کرد که باید به‌دقت به آنها گوش بدهید. چنانچه دچار گزش مالاریا شدید، از خراش و خاراندن آن ناحیه پوست بپرهیزید. بهترین کار شستشوی پوست با صابون گوگرد است که این ناحیه را خشک نگه می‌دارد و به تسکین خارش آن کمک می‌کند. قبل از رفتن به سفر هم بهتر است وسایل بهداشتی مثل بتادین، پنبه، چسب‌زخم، گاز استریل، سرم شستشو و پماد تتراسایکلین به همراه داشته باشید.

۱۱. وسایلتان را آخر هر روز پاک‌سازی کنید!

یکی دیگر از نکات بهداشتی سفر به هند این است که حتماً بعد از گشت‌وگذار روزانه در کشور هند، تمام وسایل خود را با استفاده از پد الکلی پاک‌سازی کنید. همچنین ترجیحاً در طول روز از قراردادن کیف و لوازم شخصی روی سطوح مختلف خودداری کرده و چنانچه این کار را کردید پاک‌کردن آن‌ها را فراموش نکنید.

جمع‌بندی

در این مقاله از سفرهای پایتخت به بررسی برخی نکات بهداشتی سفر به هند پرداختیم و درباره میزان اهمیت هر کدام و جزئیاتی که دررابطه‌با آنها باید در نظر بگیرید صحبت کردیم. اگر شما هم قصد سفر به این کشور زیبا و دیدنی را دارید برای حفظ سلامتی خود حتماً نکاتی که ذکر کردیم را در ذهن داشته باشید.

تور های ویژه