سفری به مثلث طلایی هند
پربازدیدترین ها
مثلث طلایی هند یک شروع خوب برای بازدید و گردش در هند است. بازارهای شلوغ، معابد و مساجد زیبا و خوراکیهای خوشمزه این سهنقطه در هند را حتماً باید در اولین سفر خود تجربه کنید. احتمالاً بپرسید مثلث طلایی کجاست؟ مثلث طلایی در واقع از سه شهر دهلی، آگرا و جیپور تشکیل میشود و بهترین مکانها را برای گردشگری دارد، بهخصوص برای افرادی که اولینبار است به هندوستان سفر میکنند. در این مقاله قصد داریم به سه رأس این مثلث سری بزنیم و جاذبههای دیدنی هر یک را بیان کنیم.
مثلث طلایی هند چیست؟
همانطور که در ابتدا اشاره کردیم، مثلث طلایی هند مسیر بین دهلی، آگرا، و شهر جیپور است که اگر روی نقشه به این شهرها نگاه کنید، یک مثلث متساویالاضلاع ایجاد میشود. سفر از پایتخت، دهلی آغاز میشود و در اوتار پرداش و راجستان ادامه پیدا میکند. چرا این مثلث «طلایی» است؟ بهخاطر مناظر زیبای طبیعی، تاریخی و مذهبی که دارد!
اما بدون تردید بهترین برنامه توریستی که میتوانید در سفر به هند برای خود در نظر بگیرید، در بازدید از این سه شهر خلاصه میشود؛ چراکه تقریبا معروفترین جاذبههای گردشگری هند که حتی در فهرست میراث جهانی یونسکو هند قرار دارند در این سه شهر قرار گرفتهاند.
در تور مثلث طلایی هند میتوانید از معبدهای باشکوه، کاخهای زیبا، مساجد تاریخی و بازارهای شلوغ این کشور بازدید کنید و تقریبا در یک مدت یک هفتهای یا کمی بیشتر بازدید از جاذبههای دیدنی این کشور را به اتمام برسانید.
گردش در دهلینو، رأس آغازین مثلث طلایی
اجازه دهید سفر خودمان را از دهلی آغاز کنیم. زمانی که از فرودگاه بینالمللی دهلینو خارج شوید، با خیابانهای گسترده، درختان بومی و معماری دوران مختلف از جمله دوران استعماری روبهرو خواهید شد. دهلی از سال ۱۹۳۱ مقر دولت مرکزی بوده و کمکم به شهری اداری تبدیل شده، با این حال مکانهای تاریخی و طبیعی آن هنوز حفظ شده است و گردشگران از دیدن آنها غافل نمیشوند. در مرکز آن، مرکز خرید سلطنتی راجپات قرار گرفته، در غرب، راشتاراپتی بهوان (Rashtrapati Bhavan) و در شرق یادبود جنگ دروازه قرار گرفته است. در شمال راجپات، ناهارخوری و نوشیدنیهای مختلفی را پیدا خواهید کرد و در جنوب، بازار خان قرار گرفته است. قطب منار، بازارهای شلوغ و معابد مجلل از جمله مکانهایی هستند که حتماً باید در پایتخت هندوستان، دهلی تماشا کنید.
بازدید از دهلی قدیم
دهلی قدیم را از قلم نیندازید. هر چند که اسم اصلیاش دهلی قدیم نیست و شهر شاه جهانآباد است که در قرن هفدهم برای امپراتور مغول، شاه جهان این شهر ساخته شده و حالا به عنوان دهلی قدیم شناخته میشود. این شهر از یک خیابان اصلی زیبا به نام چاندنی چوک تشکیل میشود. خیابان به یک ارگ، قلعه سرخ و یک مسجد جامع زیبا ختم میشود. با اینکه امروز خیلی از دیوارها فروریخته است و از ۱۴ دروازه اصلی تنها ۴ تا از آنها باقیمانده، اما هنوز مکانی افسانهای و زیبا است.
جاذبه های دیدنی شهر دهلی
اما چه جاذبه هایی در شهر دهلی، اولین شهر مثلث طلایی هند، قرار دارد؟ برای آشنایی با جاذبه های دیدنی شهر دهلی توجه شما را به ادامه مطلب جلب میکنیم:
قلعه سرخ – Red Fort
این قلعه که به قلعه دهلی نیز معروف است، از مهمترین جاذبههای دیدنی هند بهشمار میرود. در ساخت این قلعه از ماسه سرخ استفاده شده، ازهمینرو به قلعه سرخ معروف است. ساخت این قلعه به دستور شاه جهان، امپراتور گورگانی، انجام گرفت و از سال ۱۶۳۹ تا ۱۶۴۸ ساخت آن زمان برد. قلعه سرخ بهدلیل ارزش بالا یکی از آثار فهرست میراث جهانی یونسکو هند است.
مسجد جامع – Jama Masjid
یکی دیگر از مکانهایی که باید در سفر به مثلث طلایی هند از آن بازدید کنید، مسجد جامع دهلی است. شاید برایتان جالب باشد که بدانید معماری این مسجد به مساجد ایرانی شباهت زیادی دارد؛ چراکه همسر پادشاه شاهجهان، کسی که دستور ساخت مسجد را صادر کرد، با معماری ایرانی آشنایی داشت.
مقبره همایون – Humayun’s Tomb
یکی دیگر از جاذبه های دیدنی شهر دهلی مقبره همایون است که در ساخت آن از معماری ایرانی، مغولی و هندی الهام گرفته شده است. در ساخت این آرامگاه، مقبره آخرین امپراتور مغول، از خاک سرخ و مرمر استفاده شده است و از نظر طراحی با تاج محل شباهت زیادی دارد.
گنبد بادا در باغ لودی – Bada Gumbad in Lodhi Garden
باغ لودی در شهر دهلی هند در قرن ۱۵ ساخته شد که از جاذبههای دیدنی و زیبا شهر دهلی هند بهحساب میآید. طراحی این باغ برگرفته از معماری ایرانی است و بسیاری از هندیها برای ورزش و صرف صبحانه این باغ را انتخاب میکنند.
قطب منار – Qutab Minar
قطب منار را میتوان بلندترین بنای آجری در دنیا دانست؛ چراکه با ارتفاع تقریبی ۷۰ متری از جاذبههای دیدنی مثلث طلایی هند بهشمار میرود. این بنا دارای ۵ طبقه و ۴۰۰ پله است که در ساخت آن از ماسه قرمز و سنگ مرمر استفاده شده است.
مقبره گاندی – Gandhi Smriti and Raj Ghat
مقبره گاندی در کنار رودخانه یامونا، برای قدردانی از مهاتما گاندی ساخته شد که نماد آزادی هند در سراسر جهان بهشمار میآید. برای بازدید از این مقبره برای احترام به فرهنگ مردم هند، باید کفشهای خود را در بیاورید و با پای پرهنه از این مقبره بازدید کنید.
آگرا رأس دیگر مثلث طلایی هند
آماده شوید تا به دیدن تاجمحل باشکوه برویم. تاجمحل یکی از زیباترین و البته رمانتیکترین مکانهای جهان شناخته میشود که در آگرا بنا شده است. مقیاس بزرگ و شکوه سلطنتی تاجمحل را نمیتوان در کلام وصف کرد. خودتان را آماده کنید تا باشکوهترین بنا که توسط یک معماری ایرانی ساخته شده است، روبهرو شوید. طلوع و غروب خورشید تاجمحل بسیار رمانتیک است و اگر عاشق عکاسی هستید، حتماً در این بازههای زمانی به آن سر بزنید. اگر نزدیک آگرا فورت باشید، با طلوع خورشید، خواهید دید که چگونه تاجمحل در درخشش آفتاب پدیدار میشود.
پیشنهاد ما این است که در بهترین هتلهای آگرا اقامت کنید. هتلهای ۴ ستاره به پایین با اینکه هزینه کمی دارند؛ اما خدمات خوبی ارائه نمیدهند. در نتیجه، توصیه میکنیم از هتلهای ۵ ستاره استفاده کنید که نزدیک به تاجمحل هستند و علاوه بر خدمات خوب، منظره زیبای این مکان سلطنتی را به تصویر میکشند.
جاذبه های دیدنی شهر آگرا
اما بخش اصلی از آشنایی با این شهر به جاذبههای دیدنی این شهر مربوط میشود که برای آشنایی با جاذبه های دیدنی شهر آگرا به ادامه مطلب توجه کنید:
تاج محل – Taj Mahal
قدمت بنای باشگوه تاج محل به قرن هفدهم برمیگردد. امپراتور مغول شاهجهان برای ادای احترام به همسر محبوب ایرانیاش، ممتاز محل، دستور داد این بنا را بسازند. تقریبا ساختوساز این بنا بیش از ۲۰ سال زمان برد. سفر به هند بدون بازدید از تاج محل امکانپذیر نیست!
قلعه آگرا – Agra Fort
تنها تاج محل در آگرا جزو فهرست میراث جهانی هند نیست؛ چراکه قلعه آگرا نیز یکی دیگر از آثار این فهرست بهشمار میرود. این قلعه با قدمت چند صد ساله از ماسه قرمز رنگ ساخته شده و جاذبههای گردشگری زیادی از قبیل انگوری باغ، خاص محل، برج Musamman و Diwan-i-Khas را در خود جای داده است.
با توجه اینها، در قلعه آگرا هند جاذبههای زیادی برای بازدید وجود دارد که حداقل ۲ الی ۳ ساعت از وقت شما را بهخود اختصاص میدهد. میتوانید اینطور برنامهریزی کنید که صبح از تاج محل بازدید کنید و بعدازظهر سری به این قلعه تاریخی بزنید.
بازار بزرگ سابهاش – Subhash Emporium
جاذبههای دیدنی اطراف آگرا هر فردی را به کارهای دستی با سنگ مرمر علاقهمند میکند. ازهمینرو، خیلی از گردشگران بهدنبال این هستند تا بتوانند سوغاتی از کار با این سنگ را به کشور خود ببرند، برای این کار میتوانید به بازار بزرگ سابهاش بروید.
این بازار بزرگ خرید صنایع دستی با سنگ مرمر در شهر آگرا، چندین دهه شهرت دارد و حتی اگر قصد خرید نداشته باشید ارزش یک بار دیدن را خواهد داشت.
مهتاب باغ – Mehtab Bagh
یکی دیگر از جاذبههای دیدنی شهر آگرا که باید حتما در سفر به هند از آن بازدید کنید، مهتاب باغ است. زاویه قرارگیری باغ بهصورتی است که بهراحتی میتوانید از این باغ، بنای باشکوه تاج محل را نظارهگر باشید.
باغ مهتاب تنها یکی از ۱۲ پارک باقیمانده از دوران مغول است و زیبایی آن در شبهای مهتابی واقعا قابل وصف نیست. در بازدید از این مکان از گرفتن عکسهای یادگاری غافل نشوید؛ چراکه مناظر فوقالعاده زیبایی دارد.
آرامگاه اعتمادالدوله – Itimad-ud-Daulah’s Tomb
در سواحل رودخانه یامونا، یکی دیگر از جاذبههای باشکوه آگرا خودنمایی میکند. آرامگاه اعتمادالدوله برای یکی از سیاستمدارانه ایرانی به نام میرزا غیاث بیگ یا اعتمادالسطنه آگهی الدوله است که به امپراطوری مغول خدمت میکرد.
این مقبره با وجود زیباییهای فوقالعاده، تعداد بازدیدکننده کمتری در مقایسه با جاذبههای دیگر آگرا دارد، ازهمینرو برای افرادی که خیلی از شلوغیها استقبال نمیکنند، گزینه خوبی است.
فاتح پور سیکری را فراموش نکنید
پیش از آنکه به جیپور برسیم، در میانه بزرگراه آگرا به جیپور، پیشنهاد میکنیم سری به فاتح پور سیکری بزنید. این شهر که به نام شهر ارواح فاتح پور سیکری شناخته میشود، پایتخت امپراتوری سابق مغول، امپراتور اکبر است. به دلایلی مبهم این شهر رها شده، البته برخی تغییر و نقلمکان امپراتور اکبر از این شهر به لاهور را یک تصمیم استراتژیک میدانند. با اینکه این شهر درگذشته رها شده بود، اما امروزه گردشگران زیادی به آن سر میزنند و به عنوان یک سفر یکروزه از آگرا گزینهای عالی است.
محو زیبایی معماری جیپور شوید
راجستان مانند یک نمایشگاه پر زرقوبرق معماری است. هر طرف را که نگاه کنید، یک معماری قدیمی و جذاب را خواهید دید. در برنامهریزی سفر خود حتماً دو تا سه روز برای جیپور وقت بگذارید. این شهر رأس سوم مثلث طلایی هند است. در قلب جیپور، شهر صورتی قرار دارد، محلهای با دیوارهای قدیمی و بازارهای پر جنبوجوش که دیوارهایش به رنگی صورتی است. در بازارهای شهر میتوانید انواع منسوجات، جواهرات و صنایعدستی راجستانی را به عنوان سوغاتی خریداری کنید.
حتماً به دیدن مکانهای تاریخی این منطقه از جمله هوا محل و کاخ شهر بروید. جیپور بهخاطر معماری، صنایعدستی و طرحهای سنتی مشهور است، پس از دیدن این زیباییها غافل نشوید. منطقه خانهباغهای رام نیواس، موزه مرکزی، قلعه ناهارگار، مقبرههای رویال گایتور و معابد گالتا را در برنامه سفر خود قرار دهید و از قلعههای مختلف جیپور دیدن کنید.
جاذبه های دیدنی شهر جیپور
اگر آمادهاید که سفر خود به «پاریس هند» را به یک تجربه بهیادماندنی تبدیل کنید، از جاذبه های دیدنی که در ادامه معرفی میکنیم، حتما بازدید کنید.
کاخ شهر جیپور – City Palace
قدمت کاخ شهر جیپور به بیش از سه قرن برمیگردد و یکی از زیباترین جاذبههای گردشگری مثلث طلایی هند بهحساب میآید. در ساخت این بنا از ترکیب معماری راجستانی و ایرانی استفاده شده است و بدون تردید چشمان هر بینندهای را به سمت خود جذب میکند.
رصدخانه جانتار مانتار – Jantar Mantar
شاید در نگاه اول جانتار مانتار از دیدگاه بینندگان چیزی بیشتر از مجموعهای از ابزارهای غولپیکر نباشد، اما این بنا یک گالری هنری نیست، بلکه مجموعهای از ابزارهای نجومی برای رصد ستارگان است که بیش از ۳۰۰ سال پیش ساخته شده است.
رصدخانه جانتار مانتار یکی دیگر از ۲۰ بنای موجود در فهرست میراث جهانی یونسکو هند است و در این بنا سامرات یانترا بیشتر از همه توجهها را بهخود جلب میکند، یک سازه با ارتفاع ۲۷ متر که با ایجاد سایه بزرگ، زمان را اندازهگیری میکند.
اگر آشنایی با سازوکار هر یک از سازهها برایتان جالب است، بهکارگیری یک راهنمای تور خصوصی ارزشش را دارد.
قلعه آمبر – Amber Fort
شهر جیپور خواستگاه یکی از پربازدیدترین قلعههای هند است، ساخت این بنا در سال ۱۵۹۲ انجام گرفت و نمونهای خاص از معماری راجستانی بهشمار میرود. قلعه آمبر نیز در فهرست میراث جهانی یونسکو هند قرار دارد و تاریخ شگفتانگیزی از داستانهای افسانهای و عاشقانه را در خود جای داده است.
موزه آلبرت هال – Albert Hall Museum
موزه آلبرت هال نیز یکی دیگر از جاذبههای دیدنی مثلث طلایی هند بهشمار میرود که با وجود معماری خاص و آثار هنری و تاریخی ارزش بازدید را دارد. در این موزه میتوانید کلکسیون ارزشمندی از انواع آثار هنری فلزی، تجهیزات جنگی، اثرات سفالی، نقاشیهای مینیاتوری و جواهرات را شاهد باشید.
هوا محل – Hawa Mahal
اگر یک پیشزمینهای در مورد ظاهر ساختمانهای جیپور داشته باشید، بهاحتمال زیاد مربوط به هوا محل است. تمام معماریهای برجسته ساختمانهای هندی، مربوط به هوا محل است، پس بدون تردید ارزش یک بار بازدید را دارد.
در سال ۱۷۹۹ ساخت این بنای تاریخی انجام شد تا بانوانان سلطنتی بتوانند بدون حضور در خیابانهای اصلی از طریق این بنا شاهد جشنوارهها و فستیوالهای خیابانی باشند. ۹۵۳ پنجرهای که در ساخت این بنا بهکار رفته بهدلیل عبور هوا، این کاخ را به یک قصر تابستانی ایدهآل تبدیل میکند.
پایان سفر در دهلی جنوبی
سفر خودمان را از دهلینو آغاز کردیم و به آگرا و جیپور رفتیم؛ ولی برای تکمیل این مثلث باید دوباره به دهلی باز گردیم. شاید برایتان جالب باشد که اولین شکلگیریهای شهر دهلی در واقع در جنوب آن بوده است، نه در دهلی قدیم. این بخش با بلوارها و خانههای روستای پر شده بود، اما با گسترش دهلی کمکم بخش روستایی نیز تبدیل به شهر شد. حالا این بخش تبدیل شده به مکانی برای خانههای جدید و شهرکهای نو با رستورانها و مغازههای جدید که میتوانید در میان آنها گشت بزنید و خرید کنید.
سخن پایانی
اگر قصد سفر به هند را دارید، حتماً مثلث طلایی هند را در برنامه سفر خود قرار دهید. این مثلث طلایی بهخصوص برای افرادی که اولینبار است قصد دارند به هندوستان سفر کنند، گزینه عالی خواهد بود. سفرتان را از دهلی آغاز کرده و سپس به آگرا و جیپور سفر کنید. بناهای دیدنی، موزههای جذاب، طبیعت زیبای این سه منطقه شما را مجذوب خود خواهد کرد.
سؤالات متداول
مثلث طلایی هند چیست؟
سه شهر دهلی، آگرا و جیپور روی نقشه مانند مثلثی قرار گرفتهاند که به مکانهای دیدنی زیادی دارند و گردشگران را به سمت خود جلب میکنند.
مثلث طلایی هند به چه دلیل معروف است؟
بناهای تاریخی مختلف از جمله تاجمحل، دروازه هند و هوا محل در این مثلث قرار دارند که هر گردشگری در سفر به هند باید از این مکانها دیدن کنند.