فستیوال نیمه پائیز یکی از جشنها و اعیاد مردمان کشور چین است که از ۳۰۰۰ سال پیش تا به امروز در حفظ و برپا نگه داشتن آن از هیچ تلاشی فروگذار نکردهاند. بدون شک همه ما می دانیم که چین کشوری با قدمت است که جشنوارهها و فستیوالهای سنتی فراوانی دارد. تمامی این جشنها همگی بازتابی خوشایند از فرهنگ غنی و آیینهای سنتی این ملت هستند. جالب است که بدانید جشنها و آیینهای کشور چین مانند سایر ملتها، همگی بر اساس اعتقادات مذهبی و باورهای دینی و ملی شکل گرفته و مردمان این کشور به پیشینه عظیم و غنی خود افتخار میکنند. بر همین اساس ما هم قصد داریم تا شما را با یکی از زیباترین مراسمها و فستیوالهای این کشور آشنا کنیم.
فستیوال نیمه پائیز برای ادای احترام به طبیعت
فستیوال نیمه پائیز در اصل یکی از مهمترین جشنوارهها و اعیاد در کشور چین محسوب میشود که هر ساله دقیقا در تاریخ نیمه پائیز آن را برگزار میکنند. به همین دلیل به آن جشن نیمه پاییز گفته میشود. یک فستیوال پر از هیاهو و جنب و جوش که دقیقاً در پانزدهمین روز از هشتمین ماه در تقویم قمری چینی برگزار شده و البته معادل آن در تقویم میلادی وجود ندارد.
علت اصلی برگزاری این جشن و جمع شدن در کنار یکدیگر، برداشت محصول است که ریشه در پرستیدن ماه دارد. به عبارتی ماه در طول این شب به درخشانترین و کاملترین حالت خود یا همان قرص کامل میرسد. دقیقاً در همین زمان است که مردم این رویداد را در کنار یکدیگر جشن گرفته و با تهیه غذاهای مخصوص آن یعنی کیک ماه که مخصوص این مراسم است، در کنار هم به پایکوبی میپردازند. چینیها این کیک را نمادی از در کنار هم بودن و با هم جمع شدن می دانند و در کل با همین منظور و هدف، آن را تهیه میکنند.
نگاهی کوتاه بر جش نیمه پائیز در چین
همان طور که در قسمت قبل هم اشاره کردیم فستیوال نیمه پائیز یکی از دو رویداد بسیار مهمی است که دقیقاً در تقویم چینیها به آن اشاره شده و البته به صورت رسمی در تمام کشور چین تعطیل است. اولین رویدار مهم در کشور چین، سال نو چینی است. در روز برگزار کردن جشن نیمه پائیز، تمامی افراد به منزل رفته و دور هم جمع میشوند. افرادی هم که دور از خانه خود هستند برای مدت زمانی طولانی به ماه خیره شده با خاطرات زیبایی که از خانه و خانواده خود دارند، این جشن را سپری میکنند. جالب است که بدانید جشن نیمه پائیز پشتوانه چند هزار ساله داشته که با گذشت زمان تکمیلتر شده است.
به عبارتی حاکمان و امپراتورها در دوران باستان، ماه رویت شده در فصل پائیز را بسیار دوست داشته و میپرستیدند و به همین منظور برای او قربانیهایی تهیه میکردند. بعد از آن هم افراد مهم در کشور چین ماه کامل در نیمه فصل پائیز را گرامی داشته و بواسطه این جشن بزرگ، احساسات و تفکرات خود را با بقیه به اشتراک میگذاشتند.
نکته مهمی که در بررسی تاریخچه این فستیوال ملی باید به آن اشاره کنیم این است که در سلسله ژو پرستیدن ماه امری کاملاً طبیعی بود. آنها زیر قرص کامل ماه بر روی زمین میزهای بزرگی قرار میدادند و همین طور بر بالای میزها فانوسهایی پرنور روشن میکردند. بر روی میزها هم میوههایی مانند آلو، انگور، هندوانه، سیب و خرمای سیاه را در کنار کیکهای ماه و هدایای مخصوص قربانی کردن، قرار میدادند.
بعد از به اتمام رسیدن مراسم و پایان پرستش ماه، کیک دایرهای شکل و بزرگ ماه را به تعداد اعضای حاضر در جشن یا به تعداد افراد خانواده برش داده و نوش جان میکردند.
بعد از آن در سلسله تانگ بیشترین توجه به ماه معطوف شد و مردم شرکت کننده در این فستیوال بیشترین وقت خود در طور مراسم را به پرستیدن ماه اختصاص میدادند. درست در همین زمان و در سلسله تانگ بود که فستیوال نیمه پائیز حالتی ملی و رسمی به خود گرفت و تا به امروز همچنان پابرجا مانده است.
نحوه برگزاری فستیوال نیمه پائیز
نحوه برگزاری این فستیوال زیبای پائیزی در کشور چین بدین صورت است که تمام افراد در کنار یکدیگر جمع شده با خانواده شام میخورند، کیک ماه را برش داده و نوش جان میکنند، فانوس روشن میکنند و به ماه خیره شده و آن را می پرستند. جالب است که بدانید بیشتر جشنهای سنتی که پیشینهای غنی و قدیمی دارند حتی در کشورهای همسایه چین هم گرامی داشته شده برپا میشوند.
البته همان طور که گفتیم این مراسم ریشهای قدیمی و ۳۰۰۰ ساله دارد و بیشترین تمرکز آن بر روی پرستیدن ماه است که از دوران امپراتوری شانگ به شکل یک رسم قدیمی بر جای مانده است. نکته جالبی که باید بدانید این است که این جشن اهمیت زیادی دارد و بر همین اساس شعرهای متعددی در وصف آن سروده شده. این جشن الهام بخشی قوی برای داستانها و افسانههای فراوانی است که سینه به سینه و نسل به نسل از گذشتگان به نسل امروز رسیده و بعد از آن هم به آیندگان خواهد رسید.
فستیوالی به بلندی بلندترین شب سال
همان طور که بدون شک تا این قسمت از مطلب متوجه شدهاید کشور چین پیشینهای ۵۰۰۰ ساله در فستیوالها و مراسمهای سنتی خود دارد. جشن یا فستیوال نیمه پاییز هم یکی از همین اعیاد سنتی و قدیمی مردمان چین است که هر ساله با شکوهتر و جذابتر نسبت به سالهای قبل در این کشور برگزار میشود. در هر حال هر کشور و هر ملتی با آداب، رسوم و سنتهایی که از پیشینیان خود به ارث برده تعریف و ترجمه خواهد شد. در کشور چین هم این فستیوال که دومین فستیوال بزرگ و ملی به حساب می آید، ارزش و اهمیت فراوانی داشته و هر ساله با شکوه و عظمتی صد چندان برگزار می شود.